Espeleo World

Cova de les Pubilles

Cova de 35 metres de recorregut a Gombrèn.


La boca de 6 metres d'amplada, està orientada al SE, i dóna pas a una galeria principal d'uns 15 metres de recorregut, amb una secció de 7 metres d'amplada, molt inclinada, cabussant el sostre 40º O, i amb la base ocupada per una gran colada estalagmítica. Al final d'aquesta galeria i a la part superior de la colada, s'obre una saleta de la que surten petites derivacions que es fan impenetrables als pocs metres. També a la part final de la galeria i al peu d'aquesta massa estalagmítica, existeixen dues saletes paral·leles de poc desenvolupament. Tornant a la boca de la cavitat, al seu costat, comença una estreta esquerda que va a parar sobre un pouet de -4 metres. El desnivell és de 12 metres (+6/-6).

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Gombrèn
 • Comarca: Ripollès
 • Unitat: Montgrony
 • Recorregut: 35 metres
 • Desnivell: 12 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-01-04 11:10:05

Situació

Per la carretera GI-402 de Gombrèn a La Pobla de Lillet, poc abans del quilòmetre 3, ens desviarem en direcció a la Mare de Deu de Montgrony. Abans d'arribar-hi però, passarem pels Camps de Montgrony, i una mica més endavant ens desviarem a l'esquerra en direcció a les Viles Xiques, uns 200 metres abans d'arribar i abans de creuar el torrent del Camp del Pastor, surt un camí a la dreta que remunta fins les Costes dels Anyells, on es trobaria la cavitat a una alçada de 1900 metres, just per sota del Pla de Pujalts, al S del Costa Pubilla, i al S, del Puig de Coma Ermada
Coordenades aproximades sense gaire precisió, a revisar.

Història


Localitzada pel GE Pedraforca el 18 de juliol de 1964 en el decurs d'una campanya de prospecció espeleològica. Hi tornen el 27 de setembre del mateix any per explorar-la trobant-hi restes arqueològiques.
Durant els dies 28 al 30 de maig de l'any 1965 hi tornen de nou, trobant més restes arqueològiques.
Encara farien dues visites més a la cavitat, abans de que el 24 de juny del 1967 intentessin desobstruir un petit pou sense resultat, però realitzen la topografia.
Hi tornen de nou els dies 1 al 3 de maig del 1970, en que aconsegueixen desobstruir el petit pouet i completen la topografia.

Topos

Media

Biblio

 1. Borrás, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):71-72. Edit. Políglota. Barcelona.
 2. Nebot, M.(1967).-”La cova de les Pubilles (Montgrony)” Circular AEP (160):6-8 AE Pedraforca. Barcelona
 3. Nebot, M.; Montserrat, A.(1971).-”La cova de les Pubilles”. Ildobates (1):23-31. GE Pedraforca. Barcelona.