Cova de les Encantades

Característiques

  • Tipus: Cova
  • Municipi: Cabrera de Mar
  • Comarca: Maresme
  • Unitat: Corredor, el - Sant Mateu
  • Recorregut: 9 metres
  • Desnivell: 3 metres
  • Gran unitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Granits
  • Última revisió: 2014-10-17

Situació

Al vessant S del Montcabrer, a 70 metres per sota de la creu del cim i pocs metres per sota de la cresta divisòria dels municipis de Cabrils i Cabrera de Mar. El seu accés es pot fer des de l'extrem oriental de la població de Cabrils anant pel final del carrer de la Verge de Núria, d'on surt una mena de corriol que porta al cim del Montcabrer i trobant-se la cova a uns 30 metres a la seva dreta. Des de la creu del Montcabrer apareixen unes marques blanques (dades 2011) que també porten a la cova. La cavitat es troba dins el Parc de la Serralada de Marina.

Carregant mapa...

Petita cavitat formada per dues cambres comunicades i amb sengles boques a l'exterior. La cambra més gran amida 5 per 3 metres i la petita 4 per 1 metres. L'alçada màxima del sostre és d'uns 3 metres a la cambra més gran. El seu origen sembla degut a una disgregació de la massa de granit a partir d'unes microfissures originant una primitiva cavitat que posteriorment s'ha vist afectada per l'acció eòlica donant lloc a unes formes alveolars prou curioses. Podríem dir que es tracta d'un taffoni .

Història

Coneguda des de temps immemorial i els dos noms: Encantades i Bones Dones, deuen fer referència a alguna llegenda que desconeixem, però que sembla parla que una bruixa bona habitava a la cova. N. Font i Sagué, amb uns amics i acompanyats d'un tal Coll de Vilassar, la visiten el febrer del 1897, tal i com deixa constància en el seu Catàlech del mateix any. Pràcticament passa desapercebuda en el medis espeleològics fins que membres del GES la incorporen el 1961 al catàleg de la província de Barcelona (vol 1). Actualment, tant els rètols del Parc com el mapa de l'ICC la senyalen únicament com a Cova de les Bones Dones. L'any 2003, membres del Grup d'Espeleologia de Badalona la tornen a visitar i fan una topografia nova i publiquen una breu nota, amb la qual actualitzem la fitxa. Més recentment (2013) membres del GEB exploren i topografien dues petites cavitats properes, gairebé inèdites, que apareixen, junt amb la Cova de les Encantades, al blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (gestionat per Jordi de Valles) i ens fan adonar que la cova, contràriament al que sempre s'havia catalogat, no es troba al terme municipal de Cabrils, ja que encara que per poca distància, es localitza al de Cabrera de Mar.

Topogràfics

topo 0: Cova de les EncantadesVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 2

Fotos

foto 0: Cova de les EncantadesVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 6

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografia

GES – CMB (1961).- Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona. Tomo 1 ; 95 pp. Club Montañés Barcelones – 1963 <ol start="2"> Garcia, E.; Fuertes, X. (2005).- “Cova de les Encantades (Cabrils, Maresme)”. Cavernes (25): 31-32. Grup d'Espeleologia de Badalona. Coordenades, fotografies i altres dades facilitades per Antoni Ferro (SIE – CEA)