Cova de la Taverna

Cova de 472 metres de recorregut al Montsant (Margalef).

La cova és un torrent subterrani i, com a tal, és activa després de les pluges, podent arribar a portar un important cabal. Es desenvolupa paral·lelament al torrent epigeu del barranc de la Taverna, amb el que té diferents comunicacions.
La boca superior dóna accés a un ressalt de 5 metres que ens situa en una nova boca allargassada, des d'aquesta anem descendint entre blocs i algun pas estret fins arribar a una cascada-tobogan, un cop davallada seguim el curs hipogeu, la galeria fa un doble colze i arriba a una galeria relativament alta i ampla on a la volta hi ha diferents obertures que comuniquen amb l'exterior.
El següent tram abandona el curs del riu, cal davallar diferents ressalt entre mig de blocs que li donen un aspecte caòtic, existint diferents boques que comuniquen amb l'exterior. Al final d'aquest tram, ens situem en un ressalt de 3 metres, es el pas de l'escala, actualment equipada com si fos una “Ferrata”, tot seguit arribem a la Saleta (11x5 metres), on trobem un bonic toll d'aigua, i tot seguit enllacem amb la Sala (19x13 metres) on hi trobem algunes formacions. Tot seguit es baixa un saltant d'aigua i trobem una galeria que s'estreny mentre passem per diversos gorgs, arribant a la sortida, la qual està formada per un ampli porxo amb un gran bassal d'aigua, produït a causa d'una construcció per recollir-hi aigua.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Margalef
  • Comarca: Priorat
  • Unitat: Montsant, el
  • Recorregut: 472 metres
  • Desnivell: 53 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des del pantà de Margalef, a l'esquerra hidrogràfica de la presa, surt un camí que voreja el pantà, en arribar al barranc de la Taverna, es creua el pont i agafem un corriol a la dreta, de seguida trobem un altre corriol a la dreta que ens durà fins la boca inferior de la cova de la Taverna. Per accedir a la boca superior cal seguir el corriol que surt passat el pont, i sense desviar-se, remuntar el barranc uns 300 metres, la boca s'obre a l'esquerra hidrogràfica.

Història

La cova surt esmentada al llibre de Joan Ferraté, Espeleologia a les comarques Tarragonines (1918). La primera topografia coneguda es publicà el 1967 (SAS-CGB) amb motiu de la celebració del Campament d'Espeleòlegs que es realitzà a Margalef (Montsant).
Pel que fa a l'afectació a la cova per un projecte d'ampliació del pantà, que anegaria la part baixa de la cova on s'hi troben unes pintures, sembla ser que el projecte està aturat degut al informe negatiu resultant del estudi mediambiental que desaconsella aquesta ampliació.

Topogràfics

topo 0: Cova de la Taverna

Fotos

foto 0: Cova de la Taverna
foto 1: Cova de la Taverna
foto 2: Cova de la Taverna
foto 3: Cova de la Taverna
foto 4: Cova de la Taverna
foto 5: Cova de la Taverna
foto 6: Cova de la Taverna
foto 7: Cova de la Taverna
foto 8: Cova de la Taverna
foto 9: Cova de la Taverna
foto 10: Cova de la Taverna
foto 11: Cova de la Taverna

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro,JM.; Talavera, F. (1984).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 7 (el Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre): 283 pp. Ed. Poliglota. Barcelona.
  2. Cardona i Oliván, Ferran.(1990).- Grans Cavitats de Catalunya (segón Volum).pp 1- 484.
  3. Ferraté,J.(1918).-Espeleologia a les Comarques Tarragonines. pp:1-133. Reus.
  • Fotos “JNC” facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).
  • Fotos sense marca, extretes del blog Espeleobloc, post del dia 6-9-2011.

Copyright © Espeleoworld 2023.