Cova de la Mola

Interessant cova de 140 m. de recorregut a la Mola de Colldejou (Baix Camp)

La boca es troba dins d'una petita balma i als pocs metres de l'entrada es troba una sala d'origen clàstic, on s'observen clarament els plans d'estratificació així com la correspondència entre el sostre de la sala i els blocs que hi ha al sòl. A la dreta existeix un conducte lleugerament ascendent i a un ressalt d'un metre; als 15 metres de recorregut la diàclasi es fa impracticable.
Des de la sala d'entrada i seguint la galeria principal de direcció NO – SE, als pocs metres es troba un pouet de 7 metres de fondària i 12 metres més endavant existeix un altre de característiques similars, encara que tan sols de 4 metres de fondària.
Més endavant la galeria fa una ziga-zaga, degut a l'encreuament de les tres diàclasis en aquesta zona. A continuació la galeria s'estreny considerablement fins arribar a una segona boca de la cavitat que forma una finestra penjada en el cingle de la Mola de Colldejou.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Colldejou
  • Comarca: Baix Camp
  • Unitat: Serra de Llaberia - Colldejou
  • Recorregut: 140 metres
  • Desnivell: 7 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2016-05-28 15:35:35

Situació

Carregant mapa...


Al vessant oriental de la Mola de Colldejou.
Anant per la carretera T-322, de Colldejou a la Torre de Fontaubella, un cop passat el km. 17, s'arriba al Coll Roig. Des d'aquí s'inicia un itinerari d'ascens a la Mola (GR 7-3) que s'enfila per la Canal del Batllet i arriba al Portell de la Cova. Es deixa el camí d'ascens per prendre un corriol que porta a la boca de la cavitat.

Història

Encara que coneguda des de molt de temps enrere, no apareix esmentada als catàlegs antics. La primera referència que coneixem és la que aporten membres de l'Agrupació Excursionista de Reus que la visiten el 4 de febrer del 1915. Hi tornen el 12 d'agost del mateix any, tot fent una visita més detallada i un d'ells, R. Ferraté, fa un dibuix en planta de la cova. A finals d'any apareix publicada una nota prou detallada sobre la cavitat i signada per S.V.A. (acrònim que sembla correspondre a un jove Salvador Vilaseca i Anguera, prestigiós metge i prehistoriador reusenc).

Topogràfics

topo 0: Cova de la Mola
topo 1: Cova de la Mola
topo 2: Cova de la Mola

Fotos

foto 0: Cova de la Mola
foto 1: Cova de la Mola
foto 2: Cova de la Mola
foto 3: Cova de la Mola

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1984).- Catàleg espeleològic de Catalunya. Vol. 7 (el Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre). Políglota: 283 pp. Barcelona.
  2. Ferraté, J. (1918).- Espeleologia de les comarques tarragonines. 133 pp. Agrupació Excursionista de Reus.
  3. Miñarro, JM.; Lázaro, P. (1977).- “Breves notas descriptivas sobre algunas cavidades de la Serra de Llaberia (Baix Camp, T).” EspeleoSie (20): 45-63. SIE del CE Àliga. Barcelona.
  4. S.V.A. (1915).- “Les Coves de la Mola de Colldejou” Butlletí Agrupació Excursionista de Reus (9): 110-113. Reus.
  • Topografia GEB (2014), topografia 1915 i fotografies extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt de 5-7-2014.

Copyright © Espeleoworld 2023.