Cova de la Guia

Petita cova sepulcral de 33 m. de recorregut a Sant Jaume dels Domenys

L'accés a la cova es fa per un petit passadís descendent. En els seus primers metres hi ha blocs acumulats a ambdós costats, poc després s'estreny en una gatera que ens permetrà accedir a la sala principal de la cavitat.
La sala principal, de dimensions 11x6x2 metres, té varis compartiments fets per columnes i colades, essent la zona SO la més concrecionada.
Un pas baix entre formacions, en la zona N de la sala principal, permet l'accés a la següent cambra de 4x4'5 metres, de sostre baix i terra en lleuger pendent ascendent.
En la zona S de la sala principal hi ha un estret pas de 55x25 cm que dóna accés a l'última cambra de la cavitat, de sostre baix que ens obliga a arrossegar-nos. Tota la paret N de la cambra està coberta de colades i en la seva part final un conducte impenetrable comunica de nou amb la sala principal al costat de la gatera d'entrada.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Sant Jaume dels Domenys
 • Comarca: Baix Penedès
 • Unitat: Montmell, el
 • Recorregut: 33 metres
 • Desnivell: 2 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-09-11 15:18:08

Situació

Carregant mapa...


En el km 12 de la carretera C-431 entre La Múnia i Sant Jaume dels Domenys, agafarem el desviament cap al nucli urbà de La Carronya i el passarem en direcció a la masia de Gomila.
Des d'aquesta masia agafarem una pista a l'esquerra en direcció ONO, als 200 metres passarem una bassa a la dreta i continuarem per la pista principal remuntant el Barranc Fondo cap a la Barracota, un trajecte de 2’2 km. Un camí poc marcat a l’esquerra de la pista principal ens remuntarà uns 30 metres sobre la pista fins a l’entrada de la cova.

Història

L'existència de la cova va ser comunicada per Josep Ma. Solé. A principis dels anys 1970's, J. Santacana realitza l'excavació de les restes arqueològiques aparegudes en el seu interior.
Visitada el maig de 2016 per membres del Centre Excursionista de Castellar del Vallès, tot fent els oportuns treballs de catalogació espeleològica.


Nota d'Espeleoíndex: Sospitem es podria tractar de l'anomenada Cova de la Via, de la que tenim alguna cita molt breu que la situa en la propera Plana del Gatell i que fins i tot surt geolocalitzada en les proximitats d'aquesta en el mapa de l'ICGC. Virella (1978), en el seu recull de cavitats penedesenques la cita (Cova de la Via) a partir d'una antiga informació de l'AEC de Vilafranca, tot situant-la al municipi veí de Castellví de la Marca i atorgant-li 30 metres de recorregut. En canvi, no recull la Cova de la Guia.

Topogràfics

topo 0: Cova de la Guia

Fotos

foto 0: Cova de la Guia
foto 1: Cova de la Guia
foto 2: Cova de la Guia
foto 3: Cova de la Guia
foto 4: Cova de la Guia

Bibliografia

 1. Pinta, Jordi Ll. de la (1985).- “Repertori de cavitats d'interès arqueològic de la província de Tarragona”. Exploracions (9): 21-42. Espeleo Club de Gràcia. Barcelona.
 2. Santacana Mestre, Joan (1974).- “La cueva de la Guia, Sant Jaume dels Domenys (Tarragona)” Miscelánea Arqueológica II: 339-344. Institut d'Arqueologia i Prehistòria. Diputació de Barcelona.
 • Totes les dades, topografia i fotografies han estat facilitades per Montse Mañosa i Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès)

Copyright © Espeleoworld 2023.