Espeleo World

Cova de la Carme

Antiga surgència d'uns 30 m. de recorregut a Collbató (Montserrat)


Una boca d'1 metre d'ample per 80 centímetres d'alt dóna pas a una gatera de 20 metres de recorregut. En aquest, ha de salvar-se un pas estret als 8,50 metres (50 x 25 cm) que va eixamplant-se fins a arribar a aconseguir cap al final, (2 m x 90 cm). Al final d'aquesta gatera es troba un petit ressalt que desemboca en una rampa descendent de 7 metres de longitud 60 centímetres d'ample i 3 metres d'altura mitjana, la qual finalitza en un bloc, que obstrueix momentàniament la possible solució de continuïtat.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Collbató
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Montserrat
 • Recorregut: 30 metres
 • Desnivell: 3 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-02-19 13:36:25

Situació


Haurem de deixar el cotxe al km 2,5 de la carretera B.112 i seguir a peu en direcció a Monistrol uns 50 metres fins a una incipient riera, que remuntarem guanyant alçada, tot passant per les Mentiroses de Collbató. A la nostra dreta, uns metres elevada sobre la base del cingle veurem la boca de la cova del Mussol. La cova dels Ducs es troba a sota de la cova del Mussol.
La cova de la Carme es troba desplaçada a uns 12 metres de la cova dels Ducs en direcció E, a 5 metres per sota d'ella i al costat d'un desnivell molt fort de les roques. El tram final per arribar a la caverna és una mica accidentat.

Història


Durant les campanyes d'estudi a la zona de Collbató dirigides per N. Llopis i J.Mª Thomas (GES – CMB) a finals dels anys 1940's, localitzen aquesta cavitat tot confonent-la amb la propera cova dels Ducs i li donen aquest nom, però en singular. Aquest error ja és advertit per Jordi Mor (GEP) al seu treball del sector (1973). En aquella ocasió no passen dels 10 metres de l'entrada en no poder superar el pas estret.
Durant les campanyes del GE Pedraforca a Montserrat l'any 1971 la relocalitzen i poden superar el pas estret fent l'exploració completa. Per tal de no seguir amb la confusió del nom, decideixen anomenar-la cova de la Carme.
Actualitzem la fitxa (febrer 2016), amb la inclusió d'una nova topografia, fins ara inèdita, realitzada per membres del GES-CM Terrassa que la van visitar i topografiar durant els mesos de gener i febrer del 1976, en el decurs dels treballs de catalogació que feien a Montserrat per al tercer volum del Catálogo espeleológico de la provincia de Barcelona i que mai es va arribar a publicar.

Topos

Media

Biblio

 1. Llopis, N.; Thomas, J.Mª (1953).- “Estudio hidrogeológico de la vertiente meridional de Montserrat (prov. de Barcelona)”. Speleon IV (3-4): 121-192. Universidad de Oviedo.
 1. Mor, J. (1973).- “Estudio hidrogeológico en Montserrat”. Comunicacions del 3r. Simposium d'Espeleologia: 32-52. Agrupació Científico Excursionista de Mataró / Escola Catalana d'Espeleologia.
 • Actualització de dades i fotografies extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 5 de desembre de 2015.