Cova de la Calavera

Cova de 46 metres de recorregut amb dues boques d'accés.

Situats a la boca, de l'interior d'aquesta trobem que es divideix en dos estrets conductes, el de l'esquerra un cop passat el pas estret ens situa a la base d'un pou d'uns 3 metres que dóna a l'exterior mentre que la galeria continua uns 3 metres formant una mena de sala. A la base del pou, a la dreta trobem un estret conducte que comunica amb la galeria que prové de la boca pel costat dret d'aquesta. Uns metres més endavant trobem una cruïlla, un ressalt ascendent de 0,90 m i un altre de descendent de les mateixes mesures ens situen en dos galeries a diferent nivell que al final acaben coincidint per un pas molt estret. Seguint per la galeria descendent al cap 1,5 metres arribem a una cruïlla, a la dreta la galeria es fa alta i forma un parell de sales, amb un parell de petites ramificacions sense continuïtat. Situats de nou a la cruïlla, per l'esquerra seguim per una estreta galeria que per la part superior connecta amb la galeria superior citada anteriorment. Seguint la galeria arribem a una sala amb una alçada de més de 3 metres, per la part baixa d'aquesta sala un nou conducte ens porta a una nova bifurcació, per la part superior trobem un conducte de 2,34 metres, i per la part inferior un altre conducte d'uns 3 metres de llarg per dos metres d'amplada i el sostre baix, ambdós conductes es comuniquen per la part final.
A la cavitat hi trobem abundant formació, encara que també n'hi ha força de malmesa.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Mont-ral
  • Comarca: Alt Camp
  • Unitat: Muntanyes de Prades
  • Recorregut: 46 metres
  • Desnivell: 4 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Travertins
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-06-21 07:30:53

Situació

Carregant mapa...


Es pot accedir tant des de l'aparcament habilitat (de pagament a l'estiu i caps de setmana) que hi ha després de l'ermita del Remei a Alcover, on el recorregut a peu és d'una mica més de 4 quilòmetres, o bé millor des de Mont-ral, des d'on s'aparca per anar a fer les gorges del riu Glorieta, des d'aquest punt tenim un recorregut aproximat d'1,5 quilòmetres. Cal baixar pel camí que porta a Alcover, després de passar el Mirador de les Fonts del Glorieta passarem pel costat de l'antiga bassa de la central, de seguida ens desviarem a la dreta en un punt on trobarem una amplia feixa per on hi circula un camí, al costat dret d'aquest hi ha una petita cinglera de travertins en els que s'observen diverses boques sense continuïtat, caldrà seguir el camí fins el final quasi a tocar del cingle sobre el riu Glorieta. Observarem a l'esquerra un bloc caigut que forma una petita foradada, a la dreta hi ha una feixa en un nivell superior on es troba la boca de la cavitat.

Història

Sembla ser que la cavitat ja era coneguda d'antic a la zona, quan la va explorar la SIEP-CE Poblet l'any 1980 ja hi van trobar al costat de la boca un gravat representant una cara o calavera, d'aquí li ve el nom a la cova. Aquests però, la situaren erròniament prop de la cascada del Niu de l'Àliga, la qual queda a més de sis-cents metres de distància d'on es troba realment la cova i amb una diferència d'alçada de més d'un centenar de metres.

Topogràfics

topo 0: Cova de la Calavera
topo 1: Cova de la Calavera

Fotos

foto 0: Cova de la Calavera
foto 1: Cova de la Calavera
foto 2: Cova de la Calavera
foto 3: Cova de la Calavera
foto 4: Cova de la Calavera
foto 5: Cova de la Calavera
foto 6: Cova de la Calavera
foto 7: Cova de la Calavera
foto 8: Cova de la Calavera
foto 9: Cova de la Calavera
foto 10: Cova de la Calavera
foto 11: Cova de la Calavera
foto 12: Cova de la Calavera

Bibliografia

  1. Cabeza, J.(1980).-”Bauma del Salt del Niu del Aguila, Cova Calavera”. Bol. Esp. SIEP (12):30-33. SIEP-CE Poblet. Barcelona.
  • Dades aportades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.