Es tracta d'una galeria que als 30 metres aproximadament es divideix amb dos, una superior que remunta fins a +9 metres i l'altra inferior que davalla fins a -10 metres. Sembla ser que ambdues galeries pertanyen a una mateixa diàclasi i estan estructurades enmig d'un caos enorme de blocs. El desnivell total és de 19 metres (-10/+9).
Carregant mapa...
A la carretera de Noves de Segre a Taús i abans d'arribar a Bellpui, trobem una pista a l'esquerra que porta a una casa i uns metres més avall arriba al riu, la pista continua a l'altra banda del riu, tot seguint el seu curs. Un centenar de metres després d'haver creuat el riu agafarem un sender ascendent a la banda dreta. Després de mitja hora de pujar en ziga-zaga abandonarem el sender i creuarem un torrent per dirigir-nos a unes parets que queden al sud. En primer lloc trobarem la cova del Pi Gros, una mica més a l'est trobem la cova del Pont i una mica més a l'est trobem la cova del Roser a uns 10 metres per sobre es troba la cova de l'Escala, la qual és visible des de la carretera i el riu, la cova de la Barra es troba a 370 metres a l'est de la cova de l'Escala, a l'altre costat del barranc, es de difícil aproximació degut a la vegetació i la verticalitat del terreny. La boca es troba en una gran esquerda que es veu des de la carretera.
La primera exploració fou realitzada per l'ACE Mataró el 1968.
<ol style="margin-top: 0cm;" start="1" type="1"><li class="MsoNormal" style="text-align: justify;">GIRES (2003).-“Cavidades de la Vall d'Aguilar” Passamà (2): 18-39, GIRES, St.Esteve Sesrovires. <li class="MsoNormal" style="text-align: justify;">Borràs, J; Miñarro, JM; Talavera, F.(1978).-“L'Alt Urgell i la Cerdanya”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol. 1):1-166. Políglota. Barcelona