Cova de l'ú

Petita cova de 10 metres de recorregut a la Serra l'Obac (Mura).

Una impressionant boca de 5 metres d'alçada, amb una colada estalagmítica d'iguals dimensions ens situen en una galeria de 1,50 metres d'amplada, al cap de cinc metres de recorregut la cova passa a tenir 0,20 metres d'amplada a la base, i cal superar dos ressalts d'1,50 metres i 1 metre respectivament, per arribar al fons de la cavitat, separada per una columna i amb alguns macarrons penjant del sostre, així com un microgour que estava tapat per sediments molt fins.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Mura
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 10 metres
 • Desnivell: 2 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-05-31 16:07:55

Situació

Carregant mapa...


Partint del coll del Boix en direcció al turó del Mal Pas de Puigdoure, deixarem a l'esquerra el trencall de l'Hospital de Sang. Més endavant deixarem també el contrafort que porta a les agulles de Matarrodona i a la cova Bonica de l'Illa. Agafarem el següent contrafort (contrafort 800, en el mapa del CET, coincideix amb la xifra 800 de la cota) sortint a la nostra esquerra i seguint el fil de la carena. Arribarem a un penya-segat des d'on a sota mateix veurem l'Agulla Petita de Matarrodona. Nosaltres davallarem per la nostra dreta, trobant una canal fressada dins el bosc. Al costat hidrogràfic esquerre d'aquesta canal, dividida en dues parts per un petit promontori, hi ha l'avenc de l'Ú, aproximadament a la cota 767 metres. Trobarem la boca a la primera divisió tal i com venim, tot just davallant uns metres i arrecerada en un bloc de conglomerat. Si acabem de davallar aquesta canal i planegem pel roquetar que es veu a la nostra dreta, trobarem que, anant a trobar la base del nivell carbonàtic, haurem de travessar una petita canal i després, en el següent revolt és ja el de la cova de l'U, amb el peu de la boca farcit d'arítjols entortolligats. 
Coordenades aproximades.

Història

Fou descoberta el 15-01-2000 per Jordi Guillemot i Clara Formosa del Centre Excursionista de Terrassa.
El nom li bé donat per una agulla rocosa separada del cingle que domina un indret enlairat i situat al bell mig entre l'avenc de l'Ú i la cova de l'Ú, aquest promontori és coneix com la Fortalesa de l'Ú.

Topogràfics

topo 0: Cova de l'ú

Fotos

Bibliografia

 1. Guillemot i Marcet, Jordi; Anglés i Vila, Marc (2008).-”La cova i l'avenc de l'U”. Arxiu Centre Excursionista de Terrassa (114):263-266. CE Terrassa.
 2. Valles Tena, Jordi de (2016).-”Bages, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.5):197. ECG/FCE

Copyright © Espeleoworld 2023.