Petita cavitat situada al vessant que hi ha enfront del nucli de Soriguera, a l'altra banda de la vall de Siarb, a sota d'un prat actualment erm que rep el nom de "El tros de l'home mort". L'indret es troba en el tram de vessant nord de la Serra de Freixa. A la cavitat s'accedeix per un petit forat de poc més de 0,40 m. d'ample i 0,30 m. d'alt, amagat al darrera d'una vegetació d'esbarzers i matolls. El punt es localitza en una zona abrupta just per sota de l'antic camp de conreu que hi ha a la banda dreta de la pista que mena de Soriguera cap a Piuforniu, poc després d'haver deixat, a l'altre costat, la Borda des Torres. La millor manera d'accedir al lloc és des de la pista forestal esmentada més amunt i, un cop arribats a l'encreuament d'on surt el camí que porta a la Font dels Pous, baixar directament per un vessant rocós, amb un fort gradient i cobert d'una densa vegetació arbustiva. Coordenades aproximades.
Carregant mapa...
Un cop s'ha accedit a l'interior de la cova a través de la seva entrada, el seu interior es torna més espaiós. Just després de franquejar l'accés i mantenint la mateixa direcció que marca aquest, es conforma una primera cambra de planta rectilínia i allargada. Les seves mesures aproximades són 10m. de llarg i 2m. d'ample. La seva secció és triangular i presenta alçades internes d'aproximadament 1,5m. A l'extrem interior de la cambra exterior una galeria àmplia dividida per un pilar de travertí dóna lloc a un segon àmbit. Aquesta cambra interior canvia d'orientació girant aproximadament uns 45º a l'esquerra respecte l'eix de l'àmbit precedent. A l'igual que aquest continua sent allargat i estret, amb unes dimensions similars i el sostre una mica més baix. En la cambra interior és on hi ha els únics indicis inequívocs de presència antròpica contemporània, concretament les restes d'un canti. De l'interior de la cova s'han localitzat un coxal esquerre humà, diversos elements de material lític i fragments de ceràmica a mà pertanyents a vasos carenats amb vora sortint, vasos hemiesfèrics amb vora entrant, peces amb carena baixa i base plana o còncava i recipients de grans dimensions amb base plana. Aquests elements corresponen a una època compresa des de Calcolític fins a Bronze Final II.
Cavitat inèdita espeleològicament, aquesta va ser descoberta per un veí del poble a mitjans la primera dècada d'aquest segle. L'any 2008 el GAAM (Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya) ja va fer un estudi preliminar, però no va ser fins el 2017 quan va realitzar la primera intervenció arqueològica. Els resultats de la recerca es van presentar durant les II Jornades de Recerca del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
Encara no hi ha comentaris.
Sigues el primer en compartir la teva experiència!
Encara no hi ha exploracions registrades.
Registra la teva visita a aquesta cova!
Gassiot Ballbé, Ermengol; García Díaz, Virginia (2008).- Troballes arqueològiques a la cova de l'Home Mort de Soriguera (Pallars Sobirà) . Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Prehistòria. Gassiot Ballbé, Ermengol; Diaz Bonilla, Sara (2019).-”La cova de l'Home Mort: una cova sepulcral de l'Edat del Bronze al Pallars Sobirà”. Segons Jornades d'Arqueologia i Paleontologia del Pirineu i Aran. (pp 82-93). Tremp. invarque.cultura.gencat.cat. https://www.youtube.com/watch?v=j4tOx4gu-mE