Espeleo World

Cova de l'Aigua de Malaterra

Cova de 25 metres de recorregut a Roses.


Cova amb una àmplia boca i de 25 metres de recorregut, amb dues galeries paral·leles, la secció de les quals va minvant a mida que progressem.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Roses
 • Comarca: Alt Empordà
 • Unitat: Cap de Creus
 • Recorregut: 25 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Pirineu Axial
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Aquesta cavitat la va donar a conèixer el Dr. Zariquiey en les seves recerques de fauna subterrània a l'Alt Empordà. Donada la poca entitat d'aquesta cova i el comentari de Zariquiey que, per arribar a una zona humida de la cavitat feia servir "una larga caña" per dipositar les trampes, es va dubtar de la seva existència com a fenomen espeleològic. El 28/02/99, i gràcies a les indicacions i guiatge del Sr. Josep Palou de Roses, es va retrobar aquest forat, conegut a la contrada com a "cova de l´Aigua": els pastors (in illo tempore), aprofitaven el degotall per omplir algun atuell, i encara es troben restes dels mateixos per la cova. Posteriorment, he freqüentat aquesta cavitat, (31/08/2000,30/03/01, 21/12/01, 13/09/02, 07/09/03,31/01/04, 06/03/04, 26/07/04, etc), sol o acompanyat (J. Comas, J. Gabaldon), intentant recol·lectar una dubtosa subespècie de Pseudospeonomus (Pseudospeonomus raholai luisbofilli) . No ha sortit cap ni un, malgrat fer servir, com el Dr. Zariquiey, una "larga caña" per instal·lar les trampes al fons de la cavitat. L'última visita que he fet ha estat per acompanyar la tribu del "Espeleodijous" el 22/04/09, topografiant la cavitat. Els problemes de recol·lecció han estat solucionats per X. Fresneda, al considerar com una sinonímia de P. raholai, la subespècie luisbofilli. (Nota facilitada per Floren Fadrique, BIOSP i SIE – CEA, 02-07-2017)
 • Última revisió: 2017-07-03 07:47:25

Situació


Des de Roses ens dirigirem cap a la cala Montjoi, en arribar al Pla de Can Marès ens desviarem a l'esquerra per una pista que es dirigeix cap el coll del Bombo, on hi trobarem la carretera de Roses a Cadaqués, aquest és el camí de can Causa. Poc després de passar la Tomba del General que es tracta d'un dolmen que es troba a la dreta de la pista, a tocar d'aquesta i ben senyalitzat, trobem a la dreta i a peu de pista, unes parets negres on es troben les coves del Puig de Malaterra, en aquest punt i al costat esquerre de la pista i uns 75 metres més avall, trobem la cova de l'Aigua de Malaterra.

Història


La cavitat sembla que era coneguda d'antic a la zona, a la boca hi trobem una paret de pedra seca, que indicaria el seu aprofitament humà.
La SIE del CEA la visita el 22 d'abril del 2009, amb finalitats biospeleològiques, realitzant la topografia de la cova.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J; Miñarro,J.M.; Talavera, F.(1980).-”el ripollès, la garrotxa i l'alt empordà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):284. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Valles, J. de.(2010).-”Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Osona, Pla de l'Estany, Selva”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):10. EC Gràcia / FCE. Barcelona.
 • Topografia, fotos i dades extretes del blog (www.espeleobloc.com.es), post del dia 25-6-2009