Cova de Joan d'os

Cova de 114 metres de recorregut prop de Tartareu (Les Avellanes i Santa Linya)

La boca de 3x4 metres dóna pas a una galeria descendent d'uns 50 metres i secció similar a la boca, en aquest punt trobem per una banda un parell de passos verticals, així com per una altra banda, una gatera que ens porta per un nou sector de galeries, les quals acaben coincidint amb les anteriors i permeten assolir una saleta de 4x9 i 1,5 metres d'altura.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Avellanes i Santa Linya, Les
 • Comarca: Noguera
 • Unitat: Serres marginals - Oest
 • Recorregut: 114 metres
 • Desnivell: 29 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio: Coleòpters
  • Lagariella colominasi (Zariquiey, 1924)
  (abans: Speonomus (Speonomites) colominasi Zariquiey, 1924 (J.Bertran – JM Sanmartin, 9-11-1968)
 • Última revisió: 2020-05-03 04:21:36

Situació

Carregant mapa...


Cal sortir d'Os de Balaguer en direcció a Alberola. Començant  a comptar els quilòmetres des de l'encreuament que hi ha a l'entrada d'Os, en arribar al 7, per l'esquerra surt una pista que porta a la font de la Mora. Cal seguir-la fins al final, que acaba en un conreu. Seguint cap a l'extrem NO del conreu, poc abans d'arribar-hi hi ha una fita, a la dreta, que penetra en un petit bosc. En sortir d'aquest es pot veure una columna feta de pedres, d'uns tres metres d'alt.
Cap a l'esquerre surt un corriol que en pocs metres porta a la cova.
També, uns quants metres abans d'arribar al conreu, a la dreta surt un camí que, tot i estar una mica embrossat, porta fins a la columna de pedres.

Història

Explorada i excavada per Pere Bosch Gimpera, Josep Colomines Roca i Matias Pallarès Gil durant el 1915. Important jaciment de l'eneolític.
L'any 2007 Toni Asensio (SEO-CEV) realitza una revisió topogràfica, localitzant noves galeries que incrementen el recorregut i fondària de la cavitat.
Toponimia: Sembla ser que segons la toponimia, el nom de la cova hauria d'estar el de Cova de Juandòs, però el fet que des d'un principi se l'hagi denominat com a Cova de Joan d'Os en totes les publicacions on es cita la cavitat i especialment d'arqueologia, fan molt poc probable la modificació del nom per el que es coneix la cova.

Topogràfics

topo 0: Cova de Joan d'os
topo 1: Cova de Joan d'os
topo 2: Cova de Joan d'os

Fotos

foto 0: Cova de Joan d'os
foto 1: Cova de Joan d'os
foto 2: Cova de Joan d'os
foto 3: Cova de Joan d'os
foto 4: Cova de Joan d'os
foto 5: Cova de Joan d'os
foto 6: Cova de Joan d'os
foto 7: Cova de Joan d'os

Bibliografia

 1. Cortés i Ribelles, Manuel.(1984).- El Montsec i Muntanyes Veïnes. Centre Excursionista de Lleida.
 2. De La Vega, J.(1969).-”Avance de los materiales arqueológicos procedentes de la cueva de Joan d'Os (Tartareu). Mediterrània (4-5):20-27.
 3. De La Vega, F.(1972).-”Contribución al conocimiento espeleológico de la sierra de Sant Miquel (Montsec). Senderos (162):18-22. UEC.
 4. Escolà i Boada, Oleguer (1970).- “Catálogo Espeleológico del Montsec”. Espeleòleg (11-12):453-541. ERE del CEC. Barcelona.
 5. Gàzquez i Pons, Josep Lluís (1995).-”Catàleg Espeleològic de la Noguera”. Grallera (3-4):1-90.GELL-CE Lleida.
 6. Vallespí Pérez, Enrique.(2001).-”Reconocimiento arqueológico del bajo Aragón en el siglo XIX y primer tercio del XX: evocación de sus protagonistas”. SPAL (10):57-73.
 • Coordenades, situació i fotografies aportades per Alfred Montserrat (ERE del CEC).
 • Topografia actualitzada facilitada per Toni Asensio (SEO-CE Vallirana).

Copyright © Espeleoworld 2023.