Cova de Coll Roig

Cova ascendent de 35 m de recorregut a Montagut i Oix (Garrotxa)

La boca fa 10 m d'alt per 6 m d'amplada. Es troba penjada uns 10 metres damunt la riera d'Escales, afortunadament un estret relleix pel cantó esquerre ens permet arribar sense gaires complicacions. Les mides inicials minven ràpidament. Tota la cavitat te un traçat ascendent fins arribar a la saleta terminal on s'eixampla lleugerament, però sobre tot augmenta l'alçada del sostre com a conseqüència de l'existència d'uns fusos. Gairebé a mitja galeria hi ha dues derivacions a banda i banda, la de l'esquerra és la més important, amb un fus que situa els sostre a 5 m, mentre que la de la dreta és petita i estreta. La cavitat presenta una clara morfologia d'erosió-corrossió, si bé ha quedat parcialment emmascarada per un procés litogènic relativament desenvolupat, com també per l'existència de blocs de mides regulars.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Montagut i Oix
 • Comarca: Garrotxa
 • Unitat: Alta Garrotxa
 • Recorregut: 35 metres
 • Desnivell: 16 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2019-12-07 15:00:26

Situació

Carregant mapa...


A tocar de la riera d'Escales, just al NW del Coll Roig. Partirem de Sadernes, on s'inicia la pista que remunta el riu Llierca (més amunt, riera de Sant Aniol). Quan portem caminats cosa de 2 km, arribarem a l'aparcament senyalitzat amb el número 3. Aquí neix per l'esquerra un corriol que va a buscar la llera del riu (sovint sense aigua) que tenim molt a prop. El creuarem i continuarem per l'altra banda, ara en forta pujada, fins arribar al coll Roig, que fa de partió entre les rieres de Sant Aniol i d'Escales. Tot el que hem pujat l'haurem de davallar ara per l'altre vessant, tot fent algunes marrades, fins arribar a la llera de la riera de Escales, molt ampla i ocupada per blocs i còdols de bona mida. Remuntarem la llera uns 200 m i ben aviat veurem la gran boca de la cova, al marge hidrogràfic esquerre i penjada a cosa de 10 m per damunt del nivell de graves de la riera.

Història

La cova és coneguda de temps immemorials donada la gran mida de la boca i a que es troba ben visible al costat de l'itinerari que transcorre per la llera de la riera d'Escales.
La primera i fins ara única topografia publicada va ser realitzada pel G.E. d'Olot l'any 1975. No obstant això, s'ha generat certa confusió al voltant del seu nom.
Tothom coneix aquesta cavitat amb el nom de cova de Coll Roig, doncs amb ell figura a la descripció dels itineraris excursionistes que transcorren per la zona. I també figura aquest nom al mapa de l'Editorial Alpina. Però el G.E. d'Olot en fer la topografia la va anomenar “Cova del Celler”, i així va sortir publicada al catàleg espeleològic de Catalunya de Borràs-Miñarro-Talavera (Vol.-4, any 1980). I així també va sortir publicada al més recent catàleg de Jordi de Valles (Vol.-3, any 2009). En aquest darrer, també figura catalogada la cova de Coll Roig, sense topografia, de la que es limita a dir que es troba al marge esquerre de la riera d'Escales. En realitat, cova del Celler i la cova de Coll Roig són la mateixa cavitat. Pot haver contribuït a la confusió el fet que en les proximitats del coll Roig hi ha l'anomenat “Celler de les Monges”, una mena de balma o extraplom amb restes d'edificacions on els escaladors acostumen a fer pràctiques. Més allunyat de la zona, cap a ponent, hi ha l'anomenat “Celler de la Manllada”, una balma força important. Per a més confusió, al mapa de l'ICGC figura retolat el nom “Cova de les Cabres”.


Nota d'Espeleoindex: Aquesta fitxa substitueix (desembre 2019) la que fins ara teníem catalogada com a Cova del Celler.

Topogràfics

topo 0: Cova de Coll Roig
topo 1: Cova de Coll Roig

Fotos

foto 0: Cova de Coll Roig
foto 1: Cova de Coll Roig
foto 2: Cova de Coll Roig
foto 3: Cova de Coll Roig

Bibliografia

 1. Borràs, J; Miñarro, JM; Talavera,F.(1980).- ”el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.4):1-296. Ed. Políglota. Barcelona.
 • Revisió i actualització de totes les dades, topografia i fotografies extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 10-9-2019. Dades: F. Cardona (ECM Barcelonès), J. Cuenca, X. Samarra i F. Miret (GE Badalona)

Copyright © Espeleoworld 2023.