Cova de Can Trullars

Petita cova de 28 m. de recorregut molt a prop de Viladecavalls (Vallès Occidental)

La boca amida 9 per 4 metres i és en forma d'embut; pel llavi inferior i mitjançant un ressalt de 2 metres s'assoleix la part superior d'una rampa descendent que porta al seu extrem a un meandre força sinuós però de bona alçada (4 metres); amb un parell de giragonses s'arriba a l'altra entrada de la cova on una cambra força espaiosa permet, després de remuntar un munt de terra, sortir a l'exterior enmig d'un gran bardissar, per la qual cosa és aconsellable retornar per la boca d'entrada. Actualment (2015), aquesta boca superior també es troba envaïda pels esbarzers.
L'autor de la fitxa diu que la cavitat es troba excavada en materials sorrencs del quaternari o del miocè. Realment sembla tractar-se d'un paquet de gresos del neogen cobert per un paquet d'argiles molt compactes que s'han ensorrat donant lloc a l'embut d'entrada.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Viladecavalls
 • Comarca: Vallès Occidental
 • Unitat: Sant Salvador de les Espases - Serra de Rubió
 • Recorregut: 28 metres
 • Desnivell: 8 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-05-20 11:13:08

Situació

Des del mateix poble de Viladecavalls cal anar cap a l'extrem de ponent a trobar el carrer de Monistrol, al seu inici hi ha una pista de terra que va a trobar la que va cap a la masia de Can Trullars. Caldrà seguir-la des del seu inici, caminant durant uns 5 minuts per darrere de les cases i, pocs metres després de la primera corba a la dreta trobarem l'embut d'entrada al costat esquerre del camí.

Història

Va ser cap a 1990 que un reduït equip de la SIS – CE Terrassa i del GES – CM Terrassa van explorar per primer cop aquesta curiosa cavitat. En un primer moment van pensar que es tractava d'una excavació artificial, ja que en els materials terrosos on es troba no era normal trobar una cavitat natural. Un cop realitzada l'exploració van constatar que la mà de l'home no hi tenia res a veure amb l'origen de la cova; primer que no tenia cap sentit ni utilitat i segon, que la forma meandriforme de la galeria inferior era d'origen clarament natural.
El febrer del 2002, en Xavier Badiella (SIS – CET) la torna a visitar i aixeca la topografia.

Topogràfics

topo 0: Cova de Can Trullars

Fotos

foto 0: Cova de Can Trullars
foto 1: Cova de Can Trullars
foto 2: Cova de Can Trullars
foto 3: Cova de Can Trullars
foto 4: Cova de Can Trullars
foto 5: Cova de Can Trullars
foto 6: Cova de Can Trullars
foto 7: Cova de Can Trullars
foto 8: Cova de Can Trullars
foto 9: Cova de Can Trullars

Bibliografia

 1. Badiella, Xavier (2002).- “Cova de Can Trullàs (Viladecavalls)”. Fulls Periòdics d'Informació General (50): 3. Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Revisió de coordenades, fotografies exteriors i actualització fitxa facilitades per Alfred Montserrat (ERE – CEC) (maig 2015).
 • Fotografies interiors facilitades per Jordi Sebastià Galí.(maig 2018)

Copyright © Espeleoworld 2022.