Espeleo World

Cova de Can Figueres

Cova sepulcral de 38 m. de recorregut, a Begues


L'entrada principal, mig amagada entre grans blocs, condueix a un corredor esglaonat que porta directament a la sala principal. En aquest punt i al sostre, es troba la segona boca, formada per un ressalt vertical de 3 metres, d'entrada estreta e incòmoda. La sala és un ampli vestíbul de 18 metres de llarg, amb amplades que oscil·len entre els 5 i 9 metres. En ells convergeixen tota una sèrie de galeries i xemeneies inclinades, obertes en diferents nivells. Al centre d'aquesta i per la dreta un condicionament artificial de caràcter arqueològic , per on s'accedeix a dos conductes ascendents formats per diverses xemeneies on les bases estan enllaçades a una curta galeria horitzontal.
De nou al centre de la sala, al marge esquerre, una curta galeria unida amb una xemeneia de fàcil accés, comunica amb un ampli balcó situat a 2 metres per sobre de la mateixa sala, recoberta totalment de colades. Un tercer diverticle es troba a l'extrem oposat de la gran sala, a -3 metres respecte a la superfície, on un petit corredor ascendent, ens situa davant d'una bifurcació, formada per petites saletes enllaçades a diferent nivell. La principal i de forma esglaonada, ascendeix fins a finalitzar en una sala superior amb gatera d'entrada.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 38 metres
 • Desnivell: 5 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-08-28 09:36:17

Situació


Des de Begues, passant pel costat del poliesportiu, cal prendre el camí a Can Figueres (avui dia ocupada per una associació protectora d'animals). En arribar al desviament a l'esquerra que porta al mas, s'ha de seguir recte per la pista fins que aquesta es divideix en tres camins. Continuar, a peu pel de l'esquerra tot remuntant el fondo de Can Figueres fins que el camí torna a dividir-se en tres. Altre cop el corriol de l'esquerra que, en curta però forta pujada, ens deixa a la boca.
Cavitat tancada amb una sòlida porta.

Història


Cavitat coneguda des de temps immemorial. La primera referencia bibliogràfica és de M. Faura i Sans el 1909. El 1924 fou visitada per R. Amat i Carreras. Des de l'any 2006 el CIPAG està portant a terme excavacions arqueològiques, revelant-se com una interessant cavitat sepulcral.

Topos

topo Cova de Can Figuerestopo Cova de Can Figueres

Media

foto Cova de Can Figueresfoto Cova de Can Figueresfoto Cova de Can Figueresfoto Cova de Can Figueres

Biblio

 1. Amat i Carreras, Rafael. (1925).-'Sota el Massís de Garraf. Excursions espeleològiques als avencs de Begues. Campanya 1924'. Butlletí Centre Excursionista Catalunya 35 (363-364):233-267. Barcelona.
 2. Faura i Sans,M.(1909).-'Recull Espeleològich de Catalunya'. Sota Terra (I):1-26. Barcelona.
 3. Lloret Prieto, Jordi.(1979).-Catálogo espeleológico del Pla d'Ardenya (Tomo I):1-106. Barcelona.
 4. Montoriol, J. (1964).- “Estudio de las formas càrsticas hipogeas desarrolladas en los bordes del poljé de Begues (Macizo de Garraf)”. Speleon (XV): 3-38. Universidad de Oviedo.
 5. Rubinat, Francesc.(2004).-Catàleg espeleològic del massís de l'Ordal (Monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 6. SEO del CEV.(2001).- 'La Serra del Mas' Ardenya (1):6-34. SEO-CEVallirana
 • Fotografies interiors extretes del web: cipag.beguesentitats.cat Autor:Josep Maria Barrés.
 • Revisió de coordenades, situació i fotografies boca facilitades per A. Beguerie i M. Romero (ERE – CEC) (agost 2018)