Cova Codolosa

Petita cova de 78 m. de recorregut a Susqueda (el Cabrerès)

Una primera galeria de 16 metres vers el SSO, acaba sobre una de perpendicular de 9 metres més, per tornar a prendre la direcció inicial per espai d'uns 5 metres més i seguir, per un conducte molt reduït en el seu inici que s'allarga durant poc més de 20 metres en direcció cap a ponent. El conducte presenta una bona part de la seva secció ocupada per aigua fins a restar totalment inundat. Una exploració posterior va permetre avançar uns quants metres més per una petita galeria, pràcticament inundada en la seva totalitat i que acaba tancada entre els sediments i l'agua.
Sembla tractar-se d'un fenomen originat per les infiltracions lateral de la pròpia riera de l'Om.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Susqueda
  • Comarca: Selva
  • Unitat: Cabrerès, el
  • Recorregut: 78 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Serralada Transversal
  • Litologia: Gresos
  • Bio: Isòpodes Stenasellus virei (O. Escolà, 4-1-1976)
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació

Carregant mapa...


Per la carretera de Vic a Olot (C-153), abans d'arribar al coll de Condreu (desviament cap al Far) i més concretament, passat el quilòmetre 37, hi ha la casa de la Codolosa. Des d'aquí cal remuntar la riera de l'Om per espai d'uns 500 metres i la cova es troba vora la llera i al seu vessant dret (a l'esquerra segons es remunta la riera).

Història

Es tracta d'una de les múltiples cavitats localitzades per l'efímer Grup Espeleològic de Mollet durant unes campanyes de catalogació iniciades l'any 1975. La Cova Codolosa és explorada i topografiada per ells l'any 1976 atorgant-li un recorregut de 57 metres.
El 27 de novembre del 2008, membres de la SIE – CEA i del GEB la relocalitzen i un d'ells, equipat amb neoprè, pot avançar uns 20 metres més des del punt on van acabar els primers exploradors.

Topogràfics

topo 0: Cova Codolosa
topo 1: Cova Codolosa

Fotos

foto 0: Cova Codolosa
foto 1: Cova Codolosa
foto 2: Cova Codolosa
foto 3: Cova Codolosa

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1980).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 6): el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l'Osona, el Vallès Oriental i el Maresme: 290 pp. Ed. Políglota. Barcelona.
  1. Domènech, Jordi; Mor, Jordi (1977).- “Avanç al catàleg espeleològic del Collsacabra. Operació Collsacabra 75” Vèrtex (57): 324-327. Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya. Barcelona
· Actualització de dades, coordenades i topografia extrets del blog: Espeleobloc (post del 30-11-2008)

Copyright © Espeleoworld 2023.