Cova Bonica

Característiques

  • Tipus: Cova
  • Municipi: Ulldecona
  • Comarca: Montsià
  • Unitat: Montsià, el - Godall
  • Recorregut: 65 metres
  • Desnivell: 12 metres
  • Gran unitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio: Coleòpters Microtyphlus virgilii Diplurs Paratachycampa hispanica Araneids Speleoarpactea levantina
  • Última revisió: 2020-07-24

Situació

Des d'Ulldecona ens dirigirem a Tortosa per la carretera T-331, en arribar al quilòmetre 2,8 ens desviarem a l'esquerra per una pista asfaltada fin al final d'aquesta, aquí girarem a la dreta en direcció a l'ermita de la Pietat, al cap de 675 metres aparcarem el vehicle i entrarem per l'esquerra de la pista a un camí que passa per unes finques, remuntarem fins la tercera feixa i girarem a la dreta, on trobarem una torre elèctrica i una petita caseta d'obra, passarem pel mig d'ambdues i seguirem remuntant les feixes de camps de conreus, seguint les fites de pedres que ens desvien cap a l'esquerra i ens porten de cap a l'avenc. El recorregut des del vehicle fins l'avenc és de 215 metres.

Carregant mapa...

Un estret pou vertical de 5 metres comunica la cavitat amb la superfície i la seva base és una sala molt irregular totalment ocupada per blocs i presentant algunes formacions litogèniques als seus extrems. D'aquesta sala surten dues galeries en direccions oposades: Al N s'inicia un conducte, a l'inici descendent, de poca alçada i d'uns 15 metres de longitud, que acaba, en sentit ascendent, pocs metres més enllà. Al costat S de la sala s'obre un pouet de 4 metres que comunica amb una galeria inferior plana i recta d'uns 25 metres de recorregut, de secció variable i que acaba en un pas molt baix curullada per sediments.

Història

Coneguda des de temps immemorials per la gent de la contrada. Segons sembla havia servit d'amagatall durant la guerra. Explorada pel Grup Espeleològic d'Ulldecona des de mitjans dels anys 1960. Membres de la SIE – CEA la van visitar per la Setmana Santa del 1974 acompanyats per Joaquim Virgili (GEU). L'amic Floren Fadrique l'ha visitada en algunes ocasions durant les seves recerques biospeleològiques al Montsià i ens comenta que per diferenciar-la de la Cova Bonica situada al cim del Montsià, a aquesta l'anomenen (entre els del seu ram) Cova Bonica de Godall, per la situació orogràfica, no pel municipi.

Topogràfics

topo 0: Cova BonicaVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 1

Fotos

foto 0: Cova BonicaVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 11

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cova!

Bibliografia

Dades biospeleològiques aportades per Floren Fadrique. Situació i coordenades facilitades per Agustí Barceló d'Ulldecona. Fotografies facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).