Cova Balaguer

Coneguda cavitat d'uns 350 m. de recorregut a la zona del Mascar (el Port)

Cavitat que presenta una gran complexitat en el recorregut de les seves galeries. Degut a l'extensa fracturació de la zona on es troba, la cavitat s'ha enclavat en una sèrie de sistemes de diàclasis de diferents direccions i nivells, donant lloc amb els diferents plans d'estratificació als diferents pisos de galeries.
El màxim desnivell coincideix amb el de la propera Cova del Mal Pas, tot suposant que les dues cavitats formaven part d'un mateix sistema d'absorció, actualment desmantellat.
La cavitat presenta un avançat estat fòssil, amb processos clàstics que deformen totalment el sistema original de les galeries, ocasionant confusions al donar origen a pisos sobreposats. En el punt de màxima fondària finalitza en una zona on s'acumula l'aigua de les filtracions actuals.
El recorregut de 350 metres és aproximat.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Alfara de Carles
  • Comarca: Baix Ebre
  • Unitat: Port, el
  • Recorregut: 350 metres
  • Desnivell: 25 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Dolomies
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Un cop a la zona del Mascar (Caro) cal situar-se al refugi de la UEC Tortosa. Per darrera mateix del refugi surt un petit camí que tot seguint-lo uns 150 metres, es troba un corriol que s'enfila cap al turó situat per damunt del refugi en direcció NO i que porta a la boca de la cova.

Història

Descoberta cap a 1931 (el 1928 segons Porta i Massana) pel metge de Tortosa, Dr. Eugeni Balaguer, en una finca de la seva propietat a la zona del Mascar. Ben aviat va gaudir d'una exagerada fama en les publicacions de l'època i el propietari la va tancar amb una reixa. El Grup de Rovers de Tortosa, guiats pel mateix Dr. Balaguer, va realitzar una exploració amb gran deteniment el 22 de maig de 1932, tot emprant quatre hores i sense haver pogut examinar-la en la seva totalitat. Pel relat a la premsa local (Heraldo de Tortosa, 24-5-1932), ple d'èpica, només van visitar un dels pisos de la cova i van abandonar davant d'un pou de 30 metres (?).
L'estiu de 1934 és visitada per Lluís Porta (CEC) i més o menys a la mateixa època,també per Josep Closas (CMB) que hi dediquen sengles articles sobre la cavitat.
A partir de la primera campanya del GES – CMB el març del 1957 al massís del Port, la cova es converteix en una clàssica de la zona.

Topogràfics

topo 0: Cova Balaguer
topo 1: Cova Balaguer

Fotos

foto 0: Cova Balaguer
foto 1: Cova Balaguer
foto 2: Cova Balaguer

Bibliografia

  1. Bayerri, E. (1934).- Historia de Tortosa y su comarca. Tomo II. 704 pp. Tortosa.
  1. Closas, J. (1936).- “La Cova Balaguer (Ports de Tortosa)” Butll. Inst. Cat. Hist. Nat. (36): 139-149. Barcelona
  1. Porta, L. (1935).- “Excursions espeleològiques pels Ports de Tortosa” Butll. Del Centre Excursionista de Catalunya (482): 276-281; (483): 315-323. CEC – Barcelona.
  2. SIE (1978).- “Contribució al coneixement espeleològic dels Ports del Caro (Baix Ebre) – V” EspeleoSie (22): 47-55. SIE – CE Àliga. Barcelona.
· Coordenades i fotografies facilitades per l' EC Tortosa

Copyright © Espeleoworld 2023.