Cova Alta de les Escales de la Gloria

Petita cova a la vall del riu Glorieta, Mont-ral

Una àmplia i alta boca formada per travertins dóna accés a una curta galeria lleugerament ascendent, on trobem un petit ressalt, la galeria es va tancant fins a finalitzar. El recorregut és de 8,5 metres, amb un desnivell de +1,5 metres.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Mont-ral
 • Comarca: Alt Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 9 metres
 • Desnivell: 1 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Travertins
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-07-21 09:57:24

Situació

Carregant mapa...


Es pot accedir tant des de l'aparcament habilitat (de pagament a l'estiu i caps de setmana) que hi ha després de l'ermita del Remei a Alcover, on el recorregut a peu és d'una mica més de 4 quilòmetres, o bé millor des de Mont-ral, des d'on s'aparca per anar a fer les gorges del riu Glorieta, des d'aquest punt tenim un recorregut aproximat d'1,5 quilòmetres. Cal baixar pel camí que porta a Alcover, després de passar el Mirador de les Fonts del Glorieta passarem pel costat de l'antiga bassa de la central, després de passar una zona de lleure, de seguida ens desviarem a la dreta en un punt on trobarem una amplia feixa per on hi circula un camí, al costat dret d'aquest hi ha una petita cinglera de travertins en els que s'observen diverses boques sense continuïtat, caldrà seguir el camí fins el final quasi a tocar del cingle sobre el riu Glorieta. Observarem a l'esquerra un bloc caigut que forma una petita foradada, a la dreta hi ha una feixa en un nivell superior on es troba la boca de la cova de la Calavera. Des del costat dret de la boca seguirem el cingle remuntant fins una feixa situada a un nivell superior, aquí trobarem a l'esquerra un rocam fàcil de pujar que ens portarà a un camí, aquest per la dreta al no utilitzar-se a quedat tancat pel bosc i ens portaria a l'inici del camí a la zona dels travertins. Caldrà doncs seguir el camí a l'esquerra fins el final, ja que aquest només porta a la cova. Aquesta es troba just per sobre de la cova de les Escales de la Gloria.

Història

Cavitat coneguda d'antic, però que espeleològicament no s'ha catalogat mai. De fet el darrers metres del camí d'accés a la cova estan assentats sobre un gran mur de pedra seca enganxat paral·lel al cingle i que permet salvar aquest obstacle, és evident que la finalitat de la construcció d'aquest mur era per poder accedir a la cova, també s'ha trobat alguna inscripció de visitants corresponent a l'any 1990. Desconeixem si la cova és coneguda amb algun nom.

Topogràfics

topo 0: Cova Alta de les Escales de la Gloria

Fotos

foto 0: Cova Alta de les Escales de la Gloria
foto 1: Cova Alta de les Escales de la Gloria
foto 2: Cova Alta de les Escales de la Gloria
foto 3: Cova Alta de les Escales de la Gloria
foto 4: Cova Alta de les Escales de la Gloria

Bibliografia

 • Situació, dades, coordenades, topografia i fotografies aportades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.