Espeleo World

Complex de les Rovires Nº1-3

Conjunt d'escletxes de 17 metres de fondària i 141 metres de recorregut a Pallejà.


Per un pòrtic de secció quadrada s'accedeix a una sala allargada amb un fort pendent descendent, a la meitat del pendent i a la dreta trobem la galeria d'enllaç amb l'escletxa nº3. Seguint novament per la sala, al final d'aquesta uns blocs formen un ressalt de 2 metres, enllaçant perpendicularment amb una galeria de sostre alt i còmode recorregut de 5 metres, al cap dels quals ens situa en una sala de 5X3 metres d'on surten tres continuacions, la més evident i còmoda és una galeria recta de 5 metres de recorregut on a la part final una escalada d'alguns metres ens introdueix en un caos de blocs sense continuació aparent. A la part baixa d'aquesta galeria, una senzilla gatera ens situa en una sala de major volum d'on surten dos ramificacions de 6 i 8 metres respectivament i d'incòmode accés. A la part alta d'aquesta darrera sala trobem una finestra amb un passatge inclinat que ens porta fins l'àmplia sala citada anteriorment; en aquesta sala trobem un ressalt de -3 metres de difícil accés que enllaça amb un conducte descendent i estret, tallat perpendicularment en la seva part final per una saleta allargada de sostre baix ocupada per un enorme bloc. Cal citar que uns metres per sobre de l'entrada d'aquest darrer ressalt trobem una galeria ascendent de secció estreta i de 6 metres de recorregut per on entra una forta corrent d'aire procedent de l'exterior. Seguint per la galeria d'enllaç a l'escletxa nº 3, trobem una còmoda galeria de sostre alt, a la part superior d'aquesta i entre uns blocs existeix una petita boca d'entrada (B) de difícil accés. Sota aquest accés, la galeria segueix i enllaça amb una altra de secció més estreta, formant dos estrets passos entre blocs, després d'un gir brusc de direcció, augmenten les dimensions fins arribar a una sala de 7X5 metres, en un extrem de la sala un ressalt entre blocs ens situa en una galeria descendent que es fa impracticable al cap de 7 metres.
L'escletxa nº3 té un pou d'entrada de 4 metres de fondària, de secció irregular i força estreta, enllaçant per un extrem i després de remuntar un petit envà amb la sala de 7X5 metres. La minsa base del pou d'entrada, forma un colze força amagat per on s'accedeix a una curta rampa la qual enllaça amb una petita sala de 2X2 metres, de sostre baix i blocs en precari equilibri, per una finestra a la paret s'accedeix a un pou de -5 metres, seguit d'un ressalt de – 3 metres amb nombrosos blocs encastats a les parets però que ens permet accedir a -17 metres, punt de màxima fondària de la cavitat.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Pallejà
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 141 metres
 • Desnivell: 17 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-04-02 11:10:59

Situació


S'ha de seguir el camí que des de la font de les Rovires puja fins la zona on es troba tota la concentració d'esquerdes del mateix nom, l'escletxa nº 1 que és l'entrada principal del complex es troba poc després de passar per l'ampla boca de l'escletxa nº 4, que està situada a la dreta del camí.
Un altre accés més viable és des del carrer Via de la Farigola a Fontpineda, al final d'aquest carrer surt una pista que després de recórrer un quilòmetre, per la dreta surt un sender que ens porta fins la zona de les escletxes.

Història


Coneguda d'antic per la gent de la zona, sembla ser que va estar utilitzada com amagatall durant la guerra del 1936. Les primeres referències espeleològiques daten del 1974 aportades per en Joan Pallarès, encara que hi han referències que atribuirien les primeres visites al GES del CMB el novembre del 1948 generalitzant el conjunt d'escletxes com a Forats de la Presa d'Aigües. El gener de 1990 Pedro Valdepeñas aconsegueix mitjançant una desobstrucció connectar les escletxes nº1 i nº3 de les Rovires. Durant les fortes pluges caigudes a la zona per l'abril de 1991 es van desplomar grans blocs a una de les galeries (secció d-d'). També es van produir alguns moviments a la sala principal del sector de l'escletxa nº3 (secció e-e').

Topos

Media

Biblio

 1. Asensio,A.; Valdepeñas,P.(1993).-”Las cavidades de la Mola de Montmany y alrededores”. Passamà (1):5-26. GIRES. Sant Esteve de Sesrovires.
 2. Rubinat, Francesc; Pallarès-Personat, Joan.(1984).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf - Unitat Septentrional - Sector 14”. GOURS (10):61-73. GEFOMA. Barcelona.
 3. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal(monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 • Fitxa actualitzada el març de 2018, coordenades i fotografies extretes del Blog (www.espeleobloc.com.es) apunt del dia 25-07-2011.