Cigalera de Pala Clavera

Avenc de 89 m de fondària als Cuns d'Aulà (Alt Àneu)

La boca, de grans dimensions (10 x 15 m), es troba situada en el límit dels estrats verticals d'esquistos i calcàries. Un pou vertical de 72 m, que presenta tres taps de neu, ens porta a un nivell d'acumulació de pedres i blocs i de les restes de neu de la superfície.
Continuem entre els estrats i avancem cap a l'E uns 5 m, on trobem una sala sense sostre amb la mateixa acumulació de pedres al terra. Cal destacar al mig de la sala l'estructura d'una depressió, que podria ser l'engolidor en època de fort desglaç.
Continuem en direcció dels estrats fins que aquests ja no ho permeten quan es tornen a ajuntar. En aquest punt es troba un petit gour amb perles de caverna. El fet que en tot aquest tram no es vegi el sostre i que les parets estan relativament juntes, ha permès de fer una escalada de 6 m, la qual no porta enlloc.
Sembla que la cavitat no té continuació, ja que no s'intueix per on podria continuar i l'estructura tectònica així ho indicaria.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Alt Àneu
  • Comarca: Pallars Sobirà
  • Unitat: Alt Àneu
  • Recorregut: 120 metres
  • Desnivell: 89 metres
  • Granunitat: Pirineu Axial
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-01-11 14:50:16

Situació

Carregant mapa...


A la base de la tartera S de Pala Clavera, en el límit dels estrats calcaris i esquistosos. A uns 20 m del sender que porta a Mont Valier, ja a l'altra banda de la frontera.


Accés a Cuns d'Aulà: Per tal d'evitar el gran desnivell existent entre la vall de la Noguera Pallaresa i la zona dels Cuns d'Aulà, l'itinerari recomanat es realitza des del vessant francès: Puigcerdà – Ax-les-Thermes – Tarascon – Massat – Oust – Couflens i fins arribar al poblet de Faup, des d'on surt una pista (s'ha de demanar autorització a l'Office Nationale des Fôrets) que porta fins al mateix port d'Aulà i acaba a la frontera.

Història

Localitzada i explorada els dies 22 i 23 d'agost de 1999 per membres de la SE Poble Sec (Barcelona) durant la campanya que van portar a terme l'estiu d'aquell any. Al trobar-se en el sector E que havien dividit la zona de Cuns d'Aulà els grups francesos durant les seves campanyes dels anys 1970's, van seguir la numeració (només hi havia un forat impenetrable: E-1).
Els companys de la SEPS van explorar tres petites cavitats més, a l'O i en el mateix estrat de la Cigalera de Pala Clavera: E-3; E-4 i E-5, que cap d'elles arriba als 15 m de fondària i de la que no es tenen dades, per la qual cosa les deixem de moment sense catalogar.

Topogràfics

topo 0: Cigalera de Pala Clavera
topo 1: Cigalera de Pala Clavera

Fotos

Bibliografia

  1. SEPS – FEB (1999).- Memòria de la Campanya Marmota: Exploracions espeleològiques als Cuns d'Aulà. SE Poble Sec – Foment Excursionista de Barcelona (Facilitada per Lluís Domingo).
  2. Valles, Jordi de (2008).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Vol. 1: 319 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2023.