Cau Gran dels Cisternons

Avenc de 22 metres de profunditat al Montgrí

La cavitat presenta tres boques separades pocs metres entre elles. La més al S s'inicia per un ressalt de 6 metres tot seguit d'un altre de 4 metres que comunica amb una galeria en rampa que porta a la unió amb els ressalts procedents de l'altra boca. Tot el conjunt presenta un seguit de petits ressalts enllaçats per curts conductes i que configuren un sistema que totalitza els 118 metres de recorregut.
Encara que una de les boques està instal·lada amb un parabolt de 10mm (clau de 17), amb compte per les boques secundaries és pot accedir sense material, en els pous inferiors els spits estan rovellat, però tampoc és necessita material.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Torroella de Montgrí
 • Comarca: Baix Empordà
 • Unitat: Montgrí, el
 • Recorregut: 118 metres
 • Desnivell: 22 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-01-21 07:04:20

Situació

Carregant mapa...


Es pot accedir tant per l'Estartit com per l'Escala, tenint en compte que durant els mesos d'estiu l'accés en vehicle està prohibit. Tot i això probablement l'accés més adient sigui per Sobrestany i la Torre Ferrana, a partit d'aquí seguirem la carretera de la Muntanya Gran (malgrat el nom es tracta d'una pista). Passat el mirador del Roc Ferran s'inicia una llarga recta, trobarem una pista a la dreta (coordenades ETRS89 513896 – 4658458) que seguirem durant 580 metres, on trobarem el panel nº 9 de la Ruta del Vent, els Cisternons que no s'han de confondre amb aquesta cavitat, queden a uns pocs metres a la dreta de la pista. El Cau Gran dels Cisternons queden a 43 metres al S les Cisternons.
Seguirem la pista endavant 50 metres, just fins passar un còrrec. Del costat dret de la pista ens endinsarem al bosc, deixant el còrrec a la nostra dreta. Després de recórrer 50 metres des de la pista trobarem en un rascler les tres boques de la cavitat.

Història

La primera noticia que tenim d'aquesta cavitat situada a la Coma Frigola és de l'exploració realitzada per la SIE del CEA l'any 2007, en el decurs de la campanya que van portar a terme al Massís del Montgrí.
Aquests el van catalogar erròniament com els Cisternons, en realitat aquest topònim ja era emprat per denominar una altra cavitat coneguda d'antic i que es troba referenciada en la coneguda Ruta del Vent amb el Plafó nº 9-els Cisternons- d'aquesta ruta, en Narcís Arbusé en el seu llibre el Montgrí pas a pas també en fa referència. Per tal de no crear més confusió, hem arribat a la conclusió que seria més convenient d'assignar-li el nom de Cau Gran dels Cisternons, donat que és la de major fondària i recorregut de tots els Cisternons.

Topogràfics

topo 0: Cau Gran dels Cisternons

Fotos

foto 0: Cau Gran dels Cisternons
foto 1: Cau Gran dels Cisternons
foto 2: Cau Gran dels Cisternons
foto 3: Cau Gran dels Cisternons
foto 4: Cau Gran dels Cisternons

Bibliografia

 1. Arbusé Bellapart, Narcís (2005).-El Montgrí pas a pas. 174 pp. Cossetània Edicions. Valls
 2. SIE-CEA.(2007).-Memòria Montgrí. SIE-CEA. Barcelona
 3. Valles, Jordi de (2010).- Catàleg Espeleològic de Catalunya. Volum 4. 397 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Coordenades, dades, situació i fotografies facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).

Copyright © Espeleoworld 2023.