Cau dels Horts de la Pedrosa

Avenc de 20 metres de fondària al golf de la Morisca (Torroella de Montgrí)

Una àmplia boca dóna accés a un pou de -20 metres de fondària, quasi a la meitat d'aquest hi ha un punt on la secció del pou es fa més estreta, per tornar a eixamplar-se tot seguit, la base del pou comunica amb una gran finestra que dóna al penya-segat, a 20 metres sobre el mar.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Torroella de Montgrí
 • Comarca: Baix Empordà
 • Unitat: Montgrí, el
 • Recorregut: 25 metres
 • Desnivell: 20 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-01-08 12:36:23

Situació

Carregant mapa...


Des de l'Estartit seguirem el camí de la Torre Ponça (aquest camí és tancat als vehicles durant l'estiu), abans d'arribar a la Torre Ponça ens desviarem a la dreta per una carretera asfaltada fins arribar a una cruïlla situada ja en el pla, seguirem la carretera per l'esquerra, fins arribar a la tercera desviació a la dreta, aquest camí porta a la cala Pedrosa i a la Cala Ferriol, però si es va en vehicle, és millor obvià aquest camí i seguir la carretera 75 metres més endavant on seguirem la pista de la dreta que es dirigeix a l'Escala, després de recórrer 1,300 metres, en aquest punt ens desviarem a la dreta durant 50 metres on enllaçarem amb una pista que seguirem per la dreta, després de 400 metres arribarem a una cruïlla, on també va a fer cap el camí abans indicat però no recomanat per vehicles. Seguirem per l'esquerra fins una cruïlla on hi ha una mica d'espai per deixar el vehicle. Seguirem per la dreta el camí que baixa en direcció a la Cala Pedrosa, de seguida trobarem a l'esquerra un perdut corriol que marxa planejant, però de seguida gira a la dreta i baixa fortament per salvar el desnivell del terreny i segueix novament a l'esquerra fins a trobar la paret de la cinglera, el corriol segueix baixant seguint la base del cingle, aquest pas cada cop es va fent més estret fins que quasi al final remunta una mica per deixar-nos a la boca de la cavitat just davant de la Foradada en el golf de la Morisca.

Història

A partir de les informacions facilitades per Narcís Arbusé, la SIE del CE Àliga l'explora i topografia el 29 de desembre de 2006, en el decurs de la campanya que aquest grup realitzà al massís del Montgrí.
El 8 de setembre del 2007 membres de l'ERE del CEC en tornar d'un dia de platja a la cala Pedrosa veuen un corriol amb algunes fites i decideixen seguir-lo, arribant fins la cavitat. Desconeixent l'anterior exploració realitzada per la SIE, tornen la setmana següent i la topografien.
Sembla ser que aquesta cavitat ja havia estat explorada anys enrere, molt probablement a finals dels anys 90 o principis del 2000, per una colla de joves que acompanyaven en Narcís Arbusé, on també hi participaren ocasionalment alguns bombers de Torroella. De fet durant la visita de l'ERE a la cavitat van observar que aquesta estava equipada amb “xapes” que portaven força temps posades.

Topogràfics

topo 0: Cau dels Horts de la Pedrosa
topo 1: Cau dels Horts de la Pedrosa
topo 2: Cau dels Horts de la Pedrosa
topo 3: Cau dels Horts de la Pedrosa

Fotos

foto 0: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 1: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 2: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 3: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 4: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 5: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 6: Cau dels Horts de la Pedrosa
foto 7: Cau dels Horts de la Pedrosa

Bibliografia

 1. Arbusé i Bellapart, Narcís.(2005).-El Montgrí pas a pas. pp:174 Cossetània edicions. Valls.
 • Topografia en color extreta del blog (www.espeleobloc.com.es) post del dia 14 de juliol de 2013.
 • Actualització de dades i coordenades facilitades per Francesc Boix i Sònia Rivarola.

Copyright © Espeleoworld 2023.