Cau d'en Banyeta

Cova de 40 metres de recorregut a la Serra l'Obac (Mura).

L'estreta boca terrosa i en forma de tub, davalla fent rampa un metre, fins trobar l'obertura a la roca. Passada la llinda de roca trobarem un bloc caigut, que ens obliga a reptar encara un metre més, passat aquest punt ja es pot estar dret la resta de cavitat. De bon principi la cova davalla amb una rampa uns sis metres i gira lleugerament a la dreta, ascendeix per un con de sediments provocat pels materials caiguts per la boca de l'avenc. En aquest punt hi ha l'alçada màxima del sostre de la galeria. Un cop baixat el con de sediments trobem unes minses formacions, aquí trobem una nova rampa que ascendeix uns quatre metres i que ens porta a l'altre extrem de la galeria. També hi trobem en aquest punt baix dels sediments, una galeria a la dreta d'uns quatre metres de recorregut. La galeria acaba en dos grans blocs de despreniment.
Addenda:
Pel que a l'avenc, aquest és impracticable degut a les seves minses dimensions, per aquest motiu no contemplem les mesures d'aquest en el desnivell total de la cavitat.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Mura
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 40 metres
 • Desnivell: 7 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-05-09 09:54:06

Situació

Carregant mapa...


Situats al Collet Roig, seguirem el camí que davalla al Sot de l'Infern, i que els del Puig de la Balma anomenen Camí de Puigdoure. Al cap de 450 metres arribarem a un rocater. Sortirem del camí per la nostra esquerra, tot resseguint la carena una mica per sota de la cresta, fins trobar la capçalera d'una canal que divideix la cinglera en dues meitats. Al costat dret de la capçalera hi trobarem la petita escletxa impenetrable de l'avenc d'en Banyeta i, uns vint metres més avall, la menuda boca de la cova.
Coordenades molt aproximades.

Història

Localitzat per Jordi Guillemot a principis de 1998 en el decurs d'una excursió on observà que sortia corrent d'aire d'un petit forat, unes setmanes més tard, concretament el 21-03-1998 ell mateix va trobar la minúscula entrada (12X35cm) de l'avenc. Més tard, acompanyat dels germans Barquinero, van fer la desobstrucció de la boca terrosa de la cova. La connexió de l'avenc amb la cova es va comprovar tirant-hi pedres des de la boca superior, les quals anaven a parar a la galeria de la cova.

Topogràfics

topo 0: Cau d'en Banyeta

Fotos

Bibliografia

 1. Guillemot i Marcet, Jordi (1999).-”El Cau d'en Banyeta i una cova de calaix: la cova d'Abellerols”. Arxiu Centre Excursionista de Terrassa (102-103):87-91. CE Terrassa.
 2. Valles Tena, Jordi de (2016).-”Bages, Barcelonès, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.5):14-15. ECG/FCE

Copyright © Espeleoworld 2023.