Botet d'Esplugafreda

Surgència temporal d'uns 60 m. de recorregut a Esplugafreda (Serra de Lleràs).

Als pocs metres del seu inici la galeria d'entrada es bifurca; per l'esquerra es supera un ressalt ascendent i segueix per una curta galeria superior que acaba tancada a +6 metres de la boca. Per l'altra galeria, a la dreta,baixa lleugerament i al poc arriba a un punt en que queda totalment inundada. (Aquest pas però no sempre resta inundat, en algunes èpoques de sequera és factible passar-hi). Aquest primer sifó té una longitud de 12 metres, sortint a una galeria aèria d'estretes dimensions amb un curs actiu d'aigua, en aquest punt cal superar un ressalt de 3 metres d'alçada i tornar-los a baixar per l'altre costat on dóna accés al segon sifó. Aquest té unes dimensions més importants, la galeria baixa en pendent fins a -6 metres on continua la galeria horitzontalment durant uns metres per tornat a pujar fins arribar a un punt on hi trobem un tub ascendent que podria tractar-se d'una bombolla. La galeria torna a baixar de nou i finalitza en un pas actualment impenetrable.
El desnivell és de 12 metres (+6/-6).
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Tremp
  • Comarca: Pallars Jussà
  • Unitat: Serra de Lleràs
  • Recorregut: 60 metres
  • Desnivell: 12 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2019-01-04 14:57:01

Situació

Carregant mapa...


Al SE del poblet abandonat d'Esplugafreda. Al vessant dret del barranc d'Esplugafreda, 130 metres al S de les ruïnes de Casa Rei per sota del cingle. L'accés es fa des d'Areny de Noguera (la Terreta, Osca).

Història

Va ser explorat el dia 5 d'octubre de 1975 per membres de la SIE – CEA i de l'ERE – CEC, acompanyats durant tot el dia, i a un cost molt correcte, per un dels últims habitants de Sapeira. Cal dir que l'acompanyant es va entestar en que aquell forat era un botet i prou. Per diferenciar-lo dels altres es va optar per afegir d'Esplugafreda per part dels exploradors. Aquest guia local també els va portar a un altre botet, el de Rejums i a un tercer que es va denominar de Casa Rei i aquell mateix dia es va fer una primera incursió d'uns 250 metres en aquesta important cavitat. (Informació facilitada per Martí Romero, ERE – CEC).
El mes de març de 2017 Josep Guarro i Joan Carles Juderias localitzen de nou aquest botet, iniciant una important desobstrucció ja que aquest és trobava col·lapsat per una gran quantitat de còdols i sediments. Finalment el 10-06-2017 en David Martinez (Proteus), supera el primer sifó i després d'una zona aèria amb curs actiu d'aigua va arribar a un ressalt d'uns 3 metres que dóna accés a un segon sifó (S2), un sifó de dimensions més importants on va recórrer 20 metres amb una fondària màxima de -6 metres, on un pas impenetrable li barrà el pas. Una segona immersió fou realitzada per Josep Guarro, que instal·là una línia fixa per treballar en el tram final, la cavitat segueix en exploració.

Topogràfics

topo 0: Botet d'Esplugafreda
topo 1: Botet d'Esplugafreda

Fotos

foto 0: Botet d'Esplugafreda
foto 1: Botet d'Esplugafreda
foto 2: Botet d'Esplugafreda
foto 3: Botet d'Esplugafreda

Bibliografia

  1. Borràs,J.; Miñarro,JM.; Talavera,F.(1979).-”El Pallars Jussà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.3): 1-211. Ed Políglota.Barcelona.
  2. SIES A l'Avenç CC (2018).- Memòria d'activitats 2017. SIES. Esplugues de Llobregat
  3. Valles, Jordi de (2008)-.”Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Val d'Aran”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.1):101. Espeleo Club de Gràcia/Federació Catalana d'Espeleologia.
  • Dades, coordenades i fotografies facilitades per Josep Guarro.

Copyright © Espeleoworld 2023.