Bora Gran d'en Masallera

Esquerda de 166 metres de recorregut al Cabrerès, Santa Maria de Corcó.

Està formada per una única esquerda paral·lela al cingle, de més de 100 metres de llarg i una amplada màxima de 5 metres entre les seves parets, lleugerament extraplomades sobre el barranc. Presenta en el sector N una superposició de galeries falses, degut al encastament de blocs de regulars dimensions a les parets.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Esquirol, L'
 • Comarca: Osona
 • Unitat: Cabrerès, el
 • Recorregut: 166 metres
 • Desnivell: 38 metres
 • Granunitat: Serralada Transversal
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2021-12-07 07:48:08

Situació

Carregant mapa...


Situats a la carretera C-153 de l'Esquirol a Cantonigròs, un cop passat el quilòmetre 21 i just creuar el Pont de les Perxes, de l'esquerra surt una pista asfaltada que passa per Sant Julià de Cabrera, en arribar al Collet de Sant Julià cal desviar-se a la dreta en direcció a la Freixeneda, passada aquesta la pista segueix de terra i és aconsellable un vehicle alt, el final de la pista es situa a l'aparcament del Coll de Bram. Des d'aquí cal agafar el camí que puja a la Mare de Déu de Cabrera, però seguir-lo en direcció contraria, cap el S, després de 400 metres quan el camí inicia una baixada més pronunciada, ens desviarem a la dreta on trobarem a una trentena de metres les Bores del Muler, de la Censura i del Camí, passarem pel mig d'aquestes últimes en direcció a la cinglera, en aquest punt s'inicia un marcat corriol que ressegueix el cingle en direcció S, el seguirem durant uns 80 metres, en aquest punt a la dreta ja hi trobem un primer accés a una part de la cavitat. Seguint el camí uns 10 metres més endavant accedim a la gran esquerda que forma la cavitat.

Història

Tot aquest conjunt d'esquerdes conegudes com les Bores d'en Masallera, foren explorades entre el 1978 i el 1981 pel Grup Espeleològic Mollet, el qual realitzà a l'època, una intensa tasca de recerca i exploració a la zona del Cabrerès.

Topogràfics

topo 0: Bora Gran d'en Masallera

Fotos

foto 0: Bora Gran d'en Masallera
foto 1: Bora Gran d'en Masallera
foto 2: Bora Gran d'en Masallera
foto 3: Bora Gran d'en Masallera
foto 4: Bora Gran d'en Masallera
foto 5: Bora Gran d'en Masallera
foto 6: Bora Gran d'en Masallera
foto 7: Bora Gran d'en Masallera
foto 8: Bora Gran d'en Masallera
foto 9: Bora Gran d'en Masallera
foto 10: Bora Gran d'en Masallera
foto 11: Bora Gran d'en Masallera
foto 12: Bora Gran d'en Masallera
foto 13: Bora Gran d'en Masallera
foto 14: Bora Gran d'en Masallera

Bibliografia

 1. Borràs,J.;Miñarro,JM.;Talavera,F.(1981).-”El Baix Empordà, el Gironès, la Selva, l'Osona, el Vallès Oriental i el Maresme”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol.6):1-292. Ed. Políglota. Barcelona.
 • Coordenades, situació, descripció i fotografies facilitades per Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC), actualitzat el desembre de 2021.

Copyright © Espeleoworld 2023.