Espeleo World

Bòfia de la Grallera

Avenc de 62 metres de fondària a la serra del Verd (La Coma i la Pedra).


La boca de 3x7 metres, s'obre a la paret en forma de gran finestral, que dóna accés a un pou d'orientació N-S, als -28 metres trobem una rampa de 12 metres de llarg i 50º d'inclinació, al final d'aquesta i després d'un ressalt d'uns 3 metres una curta rampa ens aboca a la darrera vertical de –16 metres, el desnivell total és de -62 metres. Al llarg del pou trobem a les parets un tapis d'excrement de gralla, trobant-nos a la base del pou un monticle d'aquest material d'un parell de metres d'alçada.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Coma i la Pedra, La
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Port del Comte, el
 • Recorregut: 75 metres
 • Desnivell: 62 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació


Quan entrem a Gósol venint des de Saldes trobem una rotonda, agafarem la segona sortida en direcció al càmping i el cementiri, un cop passats aquests la pista fa un gir de 180º i una mica més endavant trobem una desviació, seguirem la de la dreta, al cap de 150 metres trobem una nova desviació i novament seguirem la de la dreta, ja no deixarem aquesta pista fins arribar al coll de Mola, aquí deixarem la pista principal que es dirigeix a Tuixén i seguirem la pista (vehicles 4x4) que marxa inicialment en direcció S, després d'un recorregut aproximat de 4,3 quilòmetres, arribarem a una vall on ens desviarem novament cap el S, a partir d'ací més que pista són roderes, que seguirem durant 1350 metres, on trobarem a la dreta el camí que puja al cap del Verd, nosaltres seguirem la vall en direcció S, que en uns 250 metres ens portarà fins el coll dels Belitres, seguirem cap el S pel torrent de la Borda (torrent de la Grallera en els mapes antics de la ed.Alpina) el qual el seguirem per l'esquerra, on trobarem la cavitat uns 250 metres més avall, la boca forma un gran finestral en la paret.
Coordenades aproximades sense massa precisió.

Història


La primera exploració parcial fou efectuada el dia 20 de març de 1964 per 3 membres del S.E.C.E.S. del C E Sabadell i els dies 22 i 23 de juliol diversos membres del mateix club finalitzen l'exploració, la qual va estar acompanyada per un centenar de gralles que niuen a la cavitat.
Es té noticia de que entre aquestes dues dates, el malaurat Josep Subils junt amb altres companys també l'exploraren parcialment.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (5):1-234. Ed. Políglota. Barcelona.
 2. Roig, A.(1966).-”Campaña espeleológica en el <Alt Bergadá>”. Bol. C E Sabadell (76):285-287.