Balmes I Cova de Roques Sitjanes

Conjunt de balmes i una petita cova a Castellcir (Moianès)

Trobem diferents balmes a tot el llarg dels 150 metres de l’alineació rocallosa que forma les roques Sitjanes, situades sempre en el vessant oriental. L’alineació rocallosa presenta algunes discontinuïtats en forma de petites bretxes que permeten el pas d’un vessant a l’altre.
La balma principal presenta uns murs de pedra no gaire alts que delimiten un espai planer de 4 x 3,2 metres que ha estat utilitzat com a refugi. Per les ampolles de vidre i d’altres restes que hi trobem, hem deduït que va ser utilitzada com a refugi cap a la dècada de 1970.
Les balmes són modestes, de poca fondària. La balma principal, l’única que reuneix un mínim de confort per a la seva habitabilitat, te 13 metres de llargada per una fondària màxima de 3,5 metres, que assoleix al seu extrem N, on trobem els murs de pedra i l’espai planer als que hem fet referència més amunt.
D’algunes de les balmes neixen conductes de pressió circulars, de modest diàmetre, que s’endinsen uns pocs metres cingle endins.
La boca de la cova és una esquerda vertical, d’uns 2 metres d’alçada i més aviat estreta. Superada aquesta en tram ascendent, arribem a una cambra de dimensions molt regulars: 4,7 metres de llarga per poc mes d’un metre d’amplada. L’alçada s’acosta als 4 metres. El terra, rigorosament pla, és sec i polsós, observant-s’hi excrements dels animalons que s’hi amaguen. Al final de la cambra, un petit conducte que es fa impenetrable sembla voler anar a buscar l’altra banda del cingle.
Per les seves característiques, la cova constitueix un bon refugi o amagatall, si bé l’estretor de la boca no fa gaire còmode l’accés.
 • Tipo: Cova
 • Municipi: Castellcir
 • Comarca: Moianès
 • Unitat: Moianès, el
 • Recorregut: 7 metres
 • Desnivell: 2 metres
 • Granunitat: Depressió Central
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-06-20 13:04:52

Situació

Carregant mapa...


A llevant del terme municipal de Castellcir trobem la serra de Roca Sitjana, que assoleix el 864 metres d’alçada al serrat Rodó. El nom de la serra prové de les roques Sitjanes, que formen una alineació rocallosa allargassada d’uns 150 metres que va seguint un tram de la carena de la serra, de manera que forma petits cinglets a banda i banda d’ella, millor desenvolupats en el vessant oriental, on trobem les cavitats objecte del present article. Val a dir que el mapa de l’Alpina utilitza el terme en singular: “Roca Sitjana”.
El mapa de l’Alpina “Cingles de Bertí” en la seva darrera edició (2013-2014) marca la cavitat al lloc correcte, però en edicions anteriors la marcava erròniament a més d’un quilòmetre de distància cap a llevant. El mapa només indica el signe de cavitat, sense que aquesta quedi recollida al catàleg espeleològic de la guia que acompanya el mapa.


Història

Francesc Roma, al seu blog “Excursionisme científic”, dedica un post a la balma principal, fent, a més més, esment i descripció de la cova. Utilitza el topònim en plural: “Roques Sitjanes”.
El març del 2016, F. Cardona i J. Cuenca visiten el conjunt i fan els treballs de catalogació d'aquestes cavitats inèdites a la bibliografia espeleològica.

Topogràfics

topo 0: Balmes I Cova de Roques Sitjanes

Fotos

foto 0: Balmes I Cova de Roques Sitjanes
foto 1: Balmes I Cova de Roques Sitjanes
foto 2: Balmes I Cova de Roques Sitjanes
foto 3: Balmes I Cova de Roques Sitjanes

Bibliografia

 • Totes les dades, topografia i fotografies han estat extretes del web: geb.cat (del GE Badalona) (Apunt del 10-4-2016). Autors fitxa: F. Cardona (ECG) i J. Cuenca (GEB)

Copyright © Espeleoworld 2023.