Balmes de les Puelles

Conjunt de petites balmes susceptibles d'haver estat habitades

Balma nº 1 de les Puelles: Petita balma que mesura 11 metres d’amplada i 1,5 d'alçada com a màxim.
La visera és irregular, dos grans blocs despresos del sostre ocupen part de la planta de la caverna. Té un petit mur de pedra entre els blocs.


Balma nº 2 de les Puelles: Les balmes números 2 i 3 estan situades sota d'unes viseres de roca producte de l'erosió i dissolució de les terres i roques toves de la part inferior que ha deixat aquests abalmaments a la cinglera.
Es tracta d'una petita cavitat, que presenta el sòl pla, té una amplada de 25 metres que creiem que és força considerable si tenim en compte el terreny on està excavada i la geografia de la comarca on es localitza.


Balma nº 3 de les Puelles: Té el sòl pla i una amplada també important de 24 metres.


Coveta de les Puelles: Petita caverna d'escàs recorregut (1,5m). Al costat de la boca, que fa poc més d'un metre d'alçada, hi ha un gravat efectuat amb un objecte punxegut on es llegeix “Año 1938” data que evoca l'any de la guerra civil en que Agramunt sofrí els atacs aeris i la gent cercava refugi en aquestes coves.
A pocs metres d'aquesta coveta es troba l'anomenada Bassa del Roc, antiga bassa de grans dimensions i bastida sota d'un roc, amb totes les parets de pedra seca. Durant 400 anys va proveir d'aigua el nucli de les Puelles, fins a principis del segle XX.

  • Tipo: Cova
  • Municipi: Agramunt
  • Comarca: Urgell
  • Unitat: Pla d'Urgell
  • Recorregut: 5 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Depressió Central
  • Litologia: Gresos
  • Bio:
  • Última revisió: 2022-05-27 12:54:48

Situació

Carregant mapa...


Venint d'Agramunt just en la cruïlla que hi ha abans d'arribar a l'agregat de les Puelles, de la part esquerra surt un camí que va al cementiri, les balmes es troben a l'esquerra del camí, en un petit cingle de gresos. Uns 160 m abans, al costat mateix de la carretera es troba la balma nº 1 (X: 344260; Y: 4629316).

Història

Conegudes d'antic, s'han trobat restes des del Medieval (400 / 1492).
A la coveta de les Puelles hi ha un gravat efectuat amb un objecte punxegut on es llegeix “Año 1938” data que evoca l'any de la guerra civil en que Agramunt sofrí els atacs aeris i la gent cercava refugi en aquestes coves.

Topogràfics

topo 0: Balmes de les Puelles
topo 1: Balmes de les Puelles
topo 2: Balmes de les Puelles

Fotos

foto 0: Balmes de les Puelles
foto 1: Balmes de les Puelles
foto 2: Balmes de les Puelles
foto 3: Balmes de les Puelles
foto 4: Balmes de les Puelles
foto 5: Balmes de les Puelles
foto 6: Balmes de les Puelles
foto 7: Balmes de les Puelles
foto 8: Balmes de les Puelles
foto 9: Balmes de les Puelles

Bibliografia

  1. Valles, Jordi de (2008).-”Alt Urgell, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Solsonès, Urgell”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.2):1-384. ECG/FCE.
  • Actualització de les dades, topografies i fotografies extretes del blog: cavitatsdecatalunya.blogspot (de Jordi de Valles). Apunt del 26-4-2022.

Copyright © Espeleoworld 2023.