Balma del Puig de la Balma

Gran balma obrada on hi ha un Mas-Restaurant.

És un gran edifici de 5 nivells d'alçada per 6 metres de profunditat màxima, aixecat sota una balma. Els murs d'aquest Mas es troben encabits i penjats en els replans esquerps d'un cingle, tot aprofitant les cornises naturals. La part més antiga es podria considerar d'època pre-romànica, però s'hi han anat fent afegits al llarg dels segles. El casal és força irregular en tots els sentits: en alçada, amplària i profunditat. És de destacar el caràcter defensiu i fortificat que aquesta construcció tindria anteriorment, aspecte que es pot deduir per la presència d'una espitllera tocant el sostre de la roca, des d'on es pot vigilar tot el camí d'accés a la casa. A la part més inaccessible del cingle hi ha una dependència coneguda amb el nom de la “presó”. Al peu del camí hi ha una altra balma amb un tancament de pedra seca. El sector més arcaic queda completat per unes arcades de caràcter medieval.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Mura
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Obac, Serra de l'
  • Recorregut: 6 metres
  • Desnivell: 0 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2016-09-06 09:56:53

Situació

Carregant mapa...


Des de Mura cal seguir la pista que per l'Oest d'aquesta població es dirigeix a Rocafort. Després de recórrer 2,400 metres ens desviarem a l'esquerra per una pista que en 2,500 metres ens durà fins el Mas de la Balma.

Història

El poblament del Mas del Puig de la Balma segons l'arxiu de la mateixa casa, data de l'any 1149, amb tot, no dubtem que l'origen del Mas sigui anterior, i coincideixi amb el dels altres masos alt-medievals de l'Obac, instal·lats per a protegir-se dels exercits sarraïns que envaïren el país en els segles VIII-IX.
Al costat del Mas, (a l'esquerra d'aquest) es va construir posteriorment una nova casa amb una capella romànica sota l'advocació de Santa Margarida.

Topogràfics

topo 0: Balma del Puig de la Balma

Fotos

foto 0: Balma del Puig de la Balma
foto 1: Balma del Puig de la Balma
foto 2: Balma del Puig de la Balma

Bibliografia

  1. Aymamí, G.; Pallarès, J.(1997).-”Una aproximació al aprofitament troglodític a la comarca del Bages”. Actes XXXIX Assemblea Intercom. Est. pp:185-192.
  2. Aymamí, G.(2010).-”Breus notes sobre el trogloditisme a la comarca del Bages” Dovella (104):5-15.
  3. Ferrando Roig, Antoni.(1983).-El Parc natural de Sant Llorenç del Munt i Serra l'Obac. Història i Arqueologia vistes per un excursionista. El Pot, Cooperativa. Sabadell.
  4. Ferrando Roig, Antoni.(1993).- El Mas Puig de la Balma (Mura-Bages). 140p. Publicacions de l'Abadia de Montserrat.
  5. Valles, J. De (2016).-”Bages; Barcelonès; Maresme; Vallès Occidental; Vallès Oriental” Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.5)144-146. EC de Gràcia/FCE. Barcelona.
  • Dades i fotografies extretes del Blog: (trailsantllorenc.blogspot.com.es) de Lluís Hernàndez de Matadepera.

Copyright © Espeleoworld 2023.