Espeleo World

Balma del Molí de Brotons

Interessant balma obrada de 7 metres de fons a la riera de Marfà, (Castellcir).


Es tracta d'una balma de 7 metres de fondo, amb una amplada d'uns 60 metres, encara que bona part d'ella es troba ocupada per la construcció del molí.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Castellcir
 • Comarca: Moianès
 • Unitat: Moianès, el
 • Recorregut: 7 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Depressió Central
 • Litologia: Gresos
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-09-06 04:18:19

Situació


Encara que hi ha diverses rutes per tal d'accedir al Molí de Brotons, indicarem la que creiem que és de més fàcil accés.
Situats a Moià, en el polígon industrial Sot d'Aluies, agafarem el camí de Vila-rasa fins a trobar el torrent de Font Candelera, la pista segueix pel marge dret del torrent fins arribar a una cruïlla, on creuarem el torrent i seguirem pel marge esquerre del torrent, després de recórrer 140 metres trobem una bifurcació, seguirem per la dreta i uns 50 metres més endavant, a l'alçada del Salt Candeler ens desviem a la dreta, creuant el torrent i seguint el camí de Moià a Marfà. A partir d'aquí trobem un llarg tram de pista on trobarem una primera bifurcació que seguirem per la dreta, 250 metres més endavant nova bifurcació que seguirem per l'esquerra fins arribar a un punt, situat sobre mateix del Molí de Brotons on s'eixampla força el camí, en aquest lloc em de girar 180º a la dreta, seguirem 50 metres més i agafarem el camí de l'esquerra, després de recórrer uns 450 metres arribem a una bifurcació on per la dreta i uns metres més endavant trobem l'ermita de la Mare de Deu de la Tosca, i per l'esquerra surt un corriol que ens porta fins el Molí de Brotons.
Bona part d'aquest camí es pot fer en vehicle, fins arribar a un cadenat que barra el pas.

Història


Estigué habitat i en funcionament almenys des del 1608 (en què és anomenat Molí de Brotons o dels Pilars) fins l'any 1863 en que hi hagué una avinguda d'aigua extraordinària que s'endugué un nadó amb el seu llitet de fusta de l'interior del molí, i hi moriren les vuit persones de la família del moliner. Des de llavors ha estat abandonat.

Topos

topo Balma del Molí de Brotons

Media

foto Balma del Molí de Brotonsfoto Balma del Molí de Brotonsfoto Balma del Molí de Brotonsfoto Balma del Molí de Brotonsfoto Balma del Molí de Brotonsfoto Balma del Molí de Brotons

Biblio

 1. Aymamí Domingo, Gener; Pallarès Personat, Joan.(1994).-”Els molins hidràulics del Moianès i de la Riera de Caldes”.Arxiu Bibliogràfic Excursionista de la UEC (31):1-119. Unió Excursionista de Catalunya de Barcelona.