Espeleo World

Balma de la Corrua

Balma de 5 metres de fons a Lladurs.


Es tracta d'un antic habitatge que encara conserva les seves parets d'1 a 2 metres d'alçada, amb algunes pedres posades en forma d'espiga opus spicatum i d'altres molt ben escairades. Està orientada cap el S, sota una gran roca molt ben protegida del vent i la pluja. Ben situada per la seva vista sobre la vall de Torrenteller i quasi inaccessible pels quatre costats, gràcies a la seva geografia de penya-segats que l'envolten. L'interior de la balma no fa més d'uns 5 metres de fons.

 • Tipo: Cova
 • Municipi: Lladurs
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Solsonès
 • Recorregut: 5 metres
 • Desnivell: 0 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2016-12-07 11:00:57

Situació


Per arribar-hi partirem de l'hostal del Vent, situat carretera LV-4241 de Solsona a Coll de Jou, on deixarem el vehicle. Continuarem pel camí en direcció cap a orient, trobarem una tanca per a vaques que passarem per una porta lateral, tenint la precaució de tornar-la a tancar. Seguirem pel camí, observant a la nostra dreta la rasa de Torrenteller, però una mica més endavant, en un coll on el camí fa un revolt molt tancat amb una baixada bastant forta, a la banda esquerra veurem la gran clotada de Vilamala.
La canal que tenim a sota és la del Prior, que es pot baixar pel camí emboscat que surt en aquest punt, passant per sota l'anomenada balma Roja, i d'una paret d'uns 20 metres d'alçada. Continuant pel camí principal arribaríem a la casa de Capdevila actualment enrunada, però a la següent collada deixarem aquest camí que baixa en direcció N, i seguirem per un camí fet pels arrossegadors de pins , que passa per la carena, seguin la direcció d'orient. A un centenar de metres aproximadament abans de que s'acabi aquest camí, el deixarem, i per la dreta passarem per una codinera inclinada en direcció a una gran roca penjada que es divisa en la mateixa direcció, a sobre de la rasa de Torrenteller anomenada “la Trona”. Podrem distingir un petit corriol que ens portarà a la Trona, uns 10 metres abans d'arribar-hi, podrem baixar per la canal de l'esquerra, pel mig, entre garrics, boixos, alzineres i pins que ens aniran barrant el pas.
Al final de la canal, trobarem un petit corriol mig abandonat, que travessa tota la costa sense perdre gaire desnivell. Seguirem cap a ponent, passant per sota de la Trona, travessarem un petit torrent i més endavant a sobre nostre a uns 5 metres veurem la gran paret de més de 20 metres sobre la balma de la Corrua.

Història

Coneguda des de temps immemorials per la gent de la zona, i utilitzada com habitatge. És explorada i topografiada el 10 d'abril del 1998 per S. Codina, M. Cardona i F. Garriga (CE Solsonès). Aquests la denominen Balma de la Currua, mentre que al mapa de l'ICGC tots els topònims que hi fan referència, els denominen com Corrua.

Topos

Media

Biblio

 1. Codina, S.(1999).-”Balma de la Currua”. Corriol (112):10-11. CE Solsonès.
 2. Codina, S.(2007).-”Volta per les rases de Torrenteller i Capdevila”. Corriol (144):14-15. CE Solsonès.
 3. Valles, Jordi de.(2009).-”Alt Urgell, Noguera, Pla d'Urgell, Segarra, Solsonès, Urgell). Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol. 2):304-305. EC Gràcia-FCE.
 • Fotos i dades d'en Isidre Blanc. Wikiloc.com Ruta Rua de la Corrua (3/2/2001).
 • Foto extreta de www.quetiempo.es