Balma de la Baronessa

Gran balma de 23 metres de recorregut a Tavèrnoles

Balma situada a un indret ombrívol, envoltada de bosc. L'entorn ha estat modificat per la mà de l'home per fer-lo més acollidor. D'aquesta manera, s'hi varen construir uns murs de contenció per aconseguir un espai força pla que, juntament amb l'existència d'una font (dita de la Baronessa), ha creat un indret relaxant i de bon estar, apte per fer trobades. La balma te un contorn irregular. De tot l'espai planer (uns 370 metres quadrats), la meitat queda aixoplugat per la balma, mentre que l'altra meitat queda fora de l'aixopluc. En un racó del fons de la balma trobem la font, construïda de pedra i amb una aixeta. L'estratificació dels materials geològics queda ben patent a les parets i sostre de la balma. Per l'extrem nord, la balma enllaça amb una esquerda vertical ascendent que comunica amb l'exterior mitjançant unes boques que veiem uns metres sobre els nostres caps. A la part baixa del mur trobem l'entrada d'una mina d'aigua, tancada per una reixa. La mina, molt ben construïda, té una longitud de 6 m i al seu final veiem una aixeta, una petita pica i unes mànegues. En aquest indret trobem també una taula de pedra.
  • Tipo: Cova
  • Municipi: Tavèrnoles
  • Comarca: Osona
  • Unitat: Guilleries, les
  • Recorregut: 23 metres
  • Desnivell: 5 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Gresos
  • Bio:
  • Última revisió: 2020-01-31 09:43:15

Situació

Carregant mapa...


De la carretera de Vic a Roda de Ter agafarem el trencall que va cap al Parador de Sau. Als pocs quilòmetres arribem al poble de Tavèrnoles, que deixarem enrere i continuarem cosa de quilòmetre i mig més, fins a trobar a mà esquerra una explanada on podrem deixar el cotxe. Just de l'altra banda de la carretera surt la pista que en cosa de 10 minuts ens deixa al castell de Savassona. Del mur occidental del castell surt un bonic corriol direcció sud que en cosa de 5 minuts ens situa a la balma i font de la Baronessa.

Història

Coneguda des de temps immemorials. Sobre ella es coneix una llegenda d'amors, infidelitats i revenja.
El GE de Mollet la visita el 1976 en el decurs de les seves campanyes de catalogació de les cavitats del Cabrerès i Guilleries. Incomprensiblement només topografien i cataloguen, com a Cova de la Baronessa, la zona interna de la balma on es desenvolupa la petita esquerda que surt a l'exterior.
El maig de 2018, membres de l'ECM Barcelonès i GE Badalona fan un documentat treball de tot el conjunt.

Topogràfics

topo 0: Balma de la Baronessa
topo 1: Balma de la Baronessa

Fotos

foto 0: Balma de la Baronessa
foto 1: Balma de la Baronessa
foto 2: Balma de la Baronessa
foto 3: Balma de la Baronessa
foto 4: Balma de la Baronessa

Bibliografia

  1. Borràs, J.; Miñarro, J.M.; Talavera, F.(1980).-”el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Vallès Oriental i el Maresme”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol.6):210. Ed. Políglota.Barcelona.
  2. Domènech, J.; Mor, J.(1977).-”Avanç al catàleg espeleològic del Collsacabra”. Vèrtex (57):324-327. Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya
  • speleum.blogspot.com.es : Catàleg de cavitats del Cabrerès, Tavèrnoles-Vilanova de Sau-Roda de Ter.
  • Descripció completa i topografia 2018 extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 12-6-2018. Dades: F. Cardona (ECMB), J. Cuenca i X. Samarra (GEB)

Copyright © Espeleoworld 2023.