Avenc Nº1 del Capolatell

Important esquerda de 115 m. de fondària a la serra de Busa (Solsonès).

Format per un conjunt d'esquerdes estructurades entre els O30N-E30S. Boca de 60 metres allargada en aquesta mateixa direcció, amb amplades màximes de 2 a 3 metres, presentant un desnivell que baixa des dels 1307 fins als 1295 metres d'alçada. Pou inicial de 63 metres amb replans formats per blocs encastats a – 41 i – 54. Una boca estreta dóna pas a un P-10 seguit d'un P-13 amb la planta formada per rocs i sediments. A partir d'aquest punt (cota – 87), la morfologia tectònica està lleugerament emmascarada per processos reconstructors. Sortides laterals a les parets exteriors del cingle (cotes – 41; - 63 i a la mateixa boca).
Nova vertical de 19 metres amb important replà intermedi a la meitat (- 97,5), que arriba als 106,5 i des d'on l'esquerda assoleix els 110 metres. Seguint una estreta galeria lateral vers el SE, on cal baixar un pouet de 5 metres i on es troba el punt de màxim desnivell de la cavitat (- 115).
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Navès
 • Comarca: Solsonès
 • Unitat: Solsonès
 • Recorregut: 420 metres
 • Desnivell: 115 metres
 • Granunitat: Prepirineu
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Itinerari d'aproximació recomanat: Per la carretera C-26 de Solsona a Berga i abans d'arribar a Navès, veiem un camí a l'esquerra amb un cartell que indica Busa (l'itinerari també es pot fer des de Cardona).
Ben aviat, el camí es transforma en una pista en bon estat sense asfaltar que puja fins al coll d'Arques, on rep a l'esquerra la pista procedent de la nova carretera de la Llosa del Cavall. Després del coll seguim 2,1 km. i a la dreta, trobem la pista que puja des de Sant Lleïr a la vall d'Ora. Ara només ens cal pujar uns 400 metres per un tram amb ciment (grau de la Creu) i arribarem dalt de l'altiplà, a 1360 metres d'altura.
Per arribar al Capolatell cal seguir la pista uns 600 metres en direcció evident NE fins que trobem una bifurcació. La branca esquerra baixa cap a la masia habitada del Rial de Busa. Seguim per la dreta i als 700 metres una nova cruïlla. Per la dreta sortiríem de Busa per la pista de la Rasa de Valielles. Per l'esquerra, cap al N, passem pel costat d'una bassa i a 200 metres arribem a l'inici de la curta pista forestal que porta a l'ermita de Sant Cristòfol i 500 metres més cap a l'O, passem pel costat de la Vila, antic mas ara abandonat que s'utilitza com a corral.
Seguim 700 metres més fins que trobem a la dreta una petita esplanada on es poden aparcar mitja dotzena de cotxes. Des d'aquest punt cal caminar 1 km vers l'O, per un corriol que passa pel costat de l'arrodonit cim del Capolat i baixa, entre bosc i matolls, directe i sense pèrdua cap al Capolatell.
Aquí, una palanca metàl·lica de 8 metres de llarg (substituta d'una antiga passarel·la de troncs), permet superar l'esquerda que aïlla les dues agulles que formen el Capolatell.
L'avenc nº 1 del Capolatell es troba al bell mig de l'agulla més occidental, a l'esquerra del corriol principal que, venint de la passarel·la de ferro, creua tot el Capolatell d'E a O.

Història

Les esquerdes del Capolatell són conegudes des de temps immemorials. Durant la guerra del francès l'agulla aïllada es va fer servir de presó tot retirant la palanca de fusta i durant la guerra civil del 1936 va servir d'amagatall als habitants de Busa.
La primera referència espeleològica sobre el Capolatell i les cavitats apareix a mitjan 1967 (EspeleoSie nº 1), quan membres de la SIE – CE Àliga visiten la zona el mes d'abril d'aquell any i sondegen algunes de les esquerdes i diuen haver arribat a uns 100 metres de fondària en una d'elles. No fan cap topografia ni arriben a batejar cap de les cavitats.
El juliol del mateix any, dins del marc de l'”Operació Solsonès”, membres de l'ERE – CEC fan dues visites de reconeixement i una tercera a finals del mateix mes de juliol on es completa l'exploració i topografia del que passa a anomenar-se avenc del Capolatell, sense fer referències concretes de les altres esquerdes.

Topogràfics

topo 0: Avenc Nº1 del Capolatell
topo 1: Avenc Nº1 del Capolatell

Fotos

foto 0: Avenc Nº1 del Capolatell
foto 1: Avenc Nº1 del Capolatell
foto 2: Avenc Nº1 del Capolatell

Bibliografia

 1. Cardona, F. (1989).- “Grans cavitats de Catalunya” (Vol. 1: La Serralada Pirinenca). 198 pp. Espeleo Club de Gràcia. Barcelona.
 1. Escolà, O.; Ubach, M. (1967).- “Un nou avenc de 100 metres a Catalunya. Avenc del Capolatell (Serra de Busa, Solsonès)” Espeleòleg (4): 109-115. ERE del Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 1. Lloret, J. (2006).- “Espeleologia al Capolatell” Muntanya (868): 36-40 / Espeleòleg (44): 14-19. Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
 1. Navarro, J. (1967).- “Exploraciones en la Sierra de Busa” EspeleoSie (1): 23-24. SIE – Centre Excursionista Àliga. Barcelona.
Fotografies aportades per Jordi Lloret.

Copyright © Espeleoworld 2023.