Avenc Josep Cuadrench

Avenc de 25 m. de fondària vora l'ermita de Foix (Torrelles de Foix)

Una boca de 1,22×0,70 metres ens aboca a un P-3,80. Ens trobem en una diàclasi que anirem baixant uns 5 metres i superarem un r-1,70, l'amplada mitja és d'uns 0,50 metres. A 7,50 metres més a baix trobem una gatera que dóna accés a un pouet (r-1,80). En aquest punt pujarem un r+1,50 i accedim a una saleta superior amb recobriments litogènics, la saleta té unes dimensions d'uns 4×2 metres, i també una fissura amb un pou de 7,80 metres sondejats, que dóna a la sala inferior que descriurem més endavant. Baixant el r-1,80, ens trobem amb un petit cubicle d'1,30×0,80 metres, i a la dreta un P-6,40, davallarem aquest pou. A uns 3,40 metres n'hi ha un bloc que facilita el ràpel. Ara som a una galeria, orientada en una diàclasi N-S. L'amplada oscil·la entre 1,50 i 2,50 metres. A la banda S trobem un pouet de 2 metres de fondària, molt estret i sense continuació. L'alçada fins al sostre és d’uns 8 metres. Avançant uns 10 metres pel caos de blocs direcció N, a l'esquerra trobem una rampa ascendent que fineix al peu d’una colada. Aquí també trobem un petit orifici que dóna a un pou de 4 metres sondejats. A la dreta ens endinsarem per una petita galeria d’uns 5 metres fins que la seva estretor ens impedeix continuar. Aquí assolim la fondària màxima de la cavitat: -25 metres.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Torrelles de Foix
  • Comarca: Alt Penedès
  • Unitat: Alt Penedès, l'
  • Recorregut: 52 metres
  • Desnivell: 25 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2017-05-05 16:20:01

Situació

Carregant mapa...


Des del km 4,200 de la carretera BV-2122 de Torrelles de Foix a Pontons, surt un trencall a la dreta que porta al santuari de Foix. Deixarem l'automòbil a l'aparcament del santuari, al cantó NO d'aquesta explanada i base d'un turonet anomenat el Pujolet o Puig Pedregós.
Agafarem un corriol, que haurem d'abandonar a una cinquantena de metres (trobarem un senyal d'avenc), tirarem cap a l'esquerra amunt, camp a traves, a la nostra dreta veurem una antiga cabana de pedra seca al costat d'un barranquet, creuarem aquest, aquí observarem un parell de cavitats entre blocs, no catalogables, i a la part de dalt (vessant esquerre del torrent) trobarem l'avenc del Rot. Anirem ascendint el turó cap al SE, per un caminoi, i en pocs minuts trobarem l'avenc petit del Puig Pedregós (P-2), a l’esquerra del camí. I una vintena de metres més endavant, també a l'esquerra del camí, trobarem l'avenc Josep Cuadrench.

Història

La primera exploració fou portada a terme per membres de l'ERE – AEC el dia 30 de març del 1959 i li van dedicar al llavors president de l'entitat, el Sr. Josep Cuadrench. La cavitat passa pràcticament desapercebuda, a excepció de l'àmbit local i potser també, d'espeleòlegs de Vilanova.
A finals de febrer del 1989, membres de la SIRE – UEC Sants visiten i topografien a la zona del Puig Pedregós un avenc de 12 metres de fondària que donen per fet que és el poc documentat Avenc Josep Cuadrench, pensant que podria ser el mateix que s'havia citat com Avenc del Rot.
Després dels recents treballs del GE Badalona i CE Castellar (setembre 2016) queda bastant clar que aquesta cavitat no és l'Avenc Josep Cuadrench i, per eliminació, ha de ser, suposadament, el tampoc documentat Avenc del Rot.


Nota d'Espeleoíndex: Però... si hom consulta un breu article d'Àngel Lagar (1972), trobarà una cavitat, Avenc de Foix, de la que no es tenia cap més notícia. Lagar explica que el gener del 1951, el seu amic J. Rosell el va portar a un avenc vora el santuari de Foix i que l'exploren després d'haver-lo de destapar. A finals del mateix any hi va tornar a seguir amb la seva recol·lecció de fauna. No és però, fins l'agost del 1972, que junt amb els seus companys de la SIRE – UEC Gràcia decideix retornar a aquell avenc i també a la propera Cova de Cal Magí Rossell. Fan la topografia i el publiquen, tot donant unes coordenades bastant errònies. Mai més es va saber res d'aquest avenc de Foix.
Joan Virella (1978), en la seva relació de cavitats penedesenques, el cita i li atorga una fondària de 12 metres, fruit d'una mala interpretació de la topografia; quan, si la mires bé, es veu que assoleix uns 25 metres de fondària.
Ara, comparant aquella topografia del 1972 amb la realitzada el 2016 de l'Avenc Josep Cuadrench, ens queden pocs dubtes que ha de tractar-se de la mateixa cavitat. Així doncs, la primera exploració seria la de Lagar el 1951 i davant la manca total de dades, es va rebatejar el 1959 com Avenc Josep Cuadrench.

Topogràfics

topo 0: Avenc Josep Cuadrench
topo 1: Avenc Josep Cuadrench

Fotos

foto 0: Avenc Josep Cuadrench
foto 1: Avenc Josep Cuadrench
foto 2: Avenc Josep Cuadrench
foto 3: Avenc Josep Cuadrench
foto 4: Avenc Josep Cuadrench

Bibliografia

  1. Lagar, A. (1972).- “Dos nuevos 'avencs' en el Penedès”. Senderos (168): 24-26. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.
  1. Virella, Joan (1978).- “Experiències a l’entorn de la localització d’estacions prehistòriques Apèndix. Catalogació de cavitats de les comarques penedesenques i encontorns”. Miscel·lània Penedesenca 1: 241-269. Institut d’Estudis Penedesencs. Vilafranca del Penedès
  • Actualització de dades, topografia i fotografies, extretes del web: geb.cat (del GE Badalona). Apunt del dia 5-12-2016: Els intrigants avencs del Pujolet (Torrelles de Foix, Alt Penedès)

Copyright © Espeleoworld 2023.