Avenc Joan Cabeza

Descripció breu: Interessant avenc de 67 m. de fondària a Begues

L'avenc s'inicia amb una àmplia vertical de 49 metres que a la seva base presenta una rampa en direcció SO que acaba en un ressalt de poc més de 3 m. Aquí existeix l'accés a una sala inferior situada per sota de la base del pou principal, a partir d'un pas desobstruït i que dóna accés a un ressalt de 2,5 m que arriba a la saleta inferior, de 9 m de llarg per 4 d'amplada, amb sostre irregular d'1,20 a 2 m d'alçada. La part situada més al N està relacionada amb un pou de -3,30 m desobstruït a la rampa del pou principal. A l'esquerra trobem una petita gatera descendent per on podem progressar uns 2 m més i assolir la màxima fondària de la cavitat a -67 metres.
Si des del fons del pou d'entrada ens dirigim uns 5 m direcció E trobarem una petita depressió que ens porta a una gatera descendent per sota d'una colada. Aquesta gatera d’uns 0,80×0,40 m ens aboca a un pouet de 5,80 m fàcilment desgrimpable. El pouet, de dimensions irregulars, té les parets recobertes de colades i altres formacions, s'obre a 2,90 m del terra per formar una bella saleta de 2×2 m. Una rampa a l'esquerra ens porta a un ressalt de -0,70 m, on una ínfima gatera ens impedeix la progressió per aquest sector, arribant als 62 m de fondària.
A la cota – 25 del pou d'entrada i a la seva paret N., es troba una finestra, de difícil accés, i que dóna pas a una xemeneia que als 10 metres d'ascens desemboca en una sala bellament decorada per la litogènesi. Es tracta de la Sala Flash Black Corb, d'uns 8 metres d'alçada i que la seva volta queda molt a prop de la superfície. En un racó de la sala existeix un ressalt que porta a un nínxol que comunica novament amb el pou principal.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 179 metres
 • Desnivell: 67 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2020-06-12 12:28:12

Situació

Carregant mapa...


Des de la cruïlla de rieres que hi ha per anar a l'avenc de Sant Roc, cal prendre la que es dirigeix més cap al SO i remuntar-la durant uns 260 metres. En aquest punt, al bell mig de dues petites torrenteres que baixen pel vessant dret, cal pujar uns 15 metres de desnivell i es troba facilment l'excavació de l'antiga pedrera on es localitza l'avenc.

Història

Obert artificialment durant els treballs d'extracció de “sal de llop” per part d'una empresa valenciana de materials refractaris l'any 1979. Tot seguit, en veure la impossibilitat de seguir els treballs davant l'esvoranc produït, els mateixos operaris van procedir a taponar la boca de l'avenc amb grans blocs. Mesos més tard, en Joan Cabeza (SIEP) va trobar l'excavació i el 3 d'abril del 1980, amb l'ajut d'en Ferran Talavera, van poder obrir pas entre els blocs. Al dia següent un equip de la mateixa SIEP realitzà la primera exploració. Una setmana més tard, membres de la SIE – CE Àliga porten a terme la segona exploració i aixequen una nova topografia que resta inèdita fins que surt publicada a l'obra de Víctor Ferrer: Avencs de Garraf i d'Ordal.
A les poques setmanes de l'aparició del llibre, el GES del CM Terrassa visita l'avenc i realitzen una desobstrucció al fons, tot trobant una sala inferior (Sala de la Manta) i també accedeixen per desobstrucció el pou que arriba a la cota -62 m.
En una visita posterior de membres del Flash Black Corb, en Victor Ferrer veu una finestra en el pou principal i han de menester vàries sortides per poder accedir-hi. Finalment, el 28 de febrer del 2008 assoleixen l'objectiu i poden explorar una sala (Sala Flash Black Corb) d'una gran bellesa pel recobriment litogènic que presenta.
En el decurs de dues visites a la cavitat (2012 i 2014) realitzades per membres del GE Badalona i SE GE Ribes revisen diferents punts de l'avenc i porten a terme una nova topografia completa.

Topogràfics

topo 0: Avenc Joan Cabeza
topo 1: Avenc Joan Cabeza
topo 2: Avenc Joan Cabeza

Fotos

foto 0: Avenc Joan Cabeza
foto 1: Avenc Joan Cabeza
foto 2: Avenc Joan Cabeza
foto 3: Avenc Joan Cabeza
foto 4: Avenc Joan Cabeza
foto 5: Avenc Joan Cabeza
foto 6: Avenc Joan Cabeza
foto 7: Avenc Joan Cabeza
foto 8: Avenc Joan Cabeza
foto 9: Avenc Joan Cabeza

Bibliografia

 1. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d'Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l'autor. Barcelona.
 2. Tolrà, A. (1980).- “Avenc Joan Cabeza” Boletín Espeleológico SIEP (12): 26-29. SIEP – Centre Excursionista Poblet. Barcelona.
 3. Valles, J. de (2017).- Catàleg Espeleològic de Catalunya (Vol. 6): el Baix Llobregat:468 pp. Espeleo Club de Gràcia / Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.
 • Fotografies de Jordi de Cabo extretes del blog (espeleoyfotografia.blogspot.com.es) post del dia 19-09-2018
 • Actualització de dades, topografia (2012-2014) i fotografies zona inferior extretes del web: geb.cat (del Grup d'Espeleologia de Badalona). Apunt del 28-6-2015

Copyright © Espeleoworld 2023.