Avenc Joan Cabeza

Interessant avenc de 62 m. de fondària a Begues

L'avenc s'inicia amb una àmplia vertical de 49 metres que a la seva base presenta una rampa en direcció SO que acaba en un ressalt de poc més de 4 metres. Aquí existeix l'accés a una sala inferior (no topografiada) situada per sota de la base del pou principal.
A la cota – 25 del pou d'entrada i a la seva paret N., es troba una finestra, de difícil accés, i que dóna pas a una xemeneia que als 10 metres d'ascens desemboca en una sala bellament decorada per la litogènesi. Es tracta de la Sala Flash Black Corb, d'uns 8 metres d'alçada i que la seva volta queda molt a prop de la superfície. En un racó de la sala existeix un ressalt que porta a un nínxol que comunica novament amb el pou principal.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Begues
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 85 metres
 • Desnivell: 62 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Des de la cruïlla de rieres que hi ha per anar a l'avenc de Sant Roc, cal prendre la que es dirigeix més cap al SO i remuntar-la durant uns 260 metres. En aquest punt, al bell mig de dues petites torrenteres que baixen pel vessant dret, cal pujar uns 15 metres de desnivell i es troba facilment l'excavació de l'antiga pedrera on es localitza l'avenc.

Història

Obert artificialment durant els treballs d'extracció de “sal de llop” per part d'una empresa valenciana de materials refractaris l'any 1979. Tot seguit, en veure la impossibilitat de seguir els treballs davant l'esvoranc produït, els mateixos operaris van procedir a taponar la boca de l'avenc amb grans blocs. Mesos més tard, en Joan Cabeza (SIEP) va trobar l'excavació i el 3 d'abril del 1980, amb l'ajut d'en Ferran Talavera, van poder obrir pas entre els blocs. Al dia següent un equip de la mateixa SIEP realitzà la primera exploració. Una setmana més tard, membres de la SIE – CE Àliga porten a terme la segona exploració i aixequen una nova topografia que resta inèdita fins que surt publicada a l'obra de Victor Ferrer, Avencs de Garraf i d'Ordal.
A les poques setmanes de l'aparició del llibre, el GES del CM Terrassa visita l'avenc i realitzen una desobstrucció al fons, tot trobant una sala inferior.
En una visita posterior de membres del Flash Black Corb, en Victor Ferrer veu una finestra en el pou principal i han de menester vàries sortides per poder accedir-hi. Finalment, el 28 de febrer del 2008 assoleixen l'objectiu i poden explorar una sala (Sala Flash Black Corb) d'una gran bellesa pel recobriment litogènic que presenta.

Topogràfics

topo 0: Avenc Joan Cabeza

Fotos

foto 0: Avenc Joan Cabeza
foto 1: Avenc Joan Cabeza
foto 2: Avenc Joan Cabeza
foto 3: Avenc Joan Cabeza
foto 4: Avenc Joan Cabeza
foto 5: Avenc Joan Cabeza
foto 6: Avenc Joan Cabeza
foto 7: Avenc Joan Cabeza

Bibliografia

 1. Ferrer, V. (2006).- Avencs de Garraf i d'Ordal. 152 pp. + llibret fitxes i topografies. Edició de l'autor. Barcelona.
 2. Tolrà, A. (1980).- “Avenc Joan Cabeza” Boletín Espeleológico SIEP (12): 26-29. SIEP – Centre Excursionista Poblet. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2022.