Avenc dels Topògrafs

Bonic a més d'interessant avenc de 45 metres de fondària a l'Ordal, Olesa de Bonesvalls.

La petita boca de l'avenc s'obre en una antiga explotació de Sal de Llop, un pou amb un conducte de 0'30 metres de diàmetre ens situa en el sostre de la galeria, un cop a la base, vers el S mena a una petita sala amb dues columnes i l'accés al pou principal, que al davallar-lo ens situa en el punt de màxima fondària de l'avenc -45m. Cap al N, anem a parar a la sala principal de la cavitat, aquesta és de mitjanes dimensions i profusament concrecionada. Vers l'O de la sala trobem una gran cascada de banderes on entre mig d'elles trobem el pas que ens situa a la capçalera d'un pou, al fons del qual podem trobar aigua. Continuant per la finestra que queda penjada a la banda O, arribem a una bonica saleta, i finalment, a la galeria terminal on predominen els sediments sorrencs.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Olesa de Bonesvalls
 • Comarca: Alt Penedès
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 131 metres
 • Desnivell: 45 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2018-04-21 10:10:55

Situació

Carregant mapa...


La cavitat es troba en el Fondo de l'Arcada, en una pedrera de Sal de Llop que hi ha uns metres més amunt i a la dreta de l'Avenc Font i Sagué.
Per accedir-hi es pot anar des de la urbanització del Lledoner, un cop arribats a l'alçada d'on es deixen els vehicles per anar a l'avenc dels Esquirols, seguirem el sender que toca el mur de l'última casa de la urbanització. De seguida trobarem un camí més ample que no hem de perdre en cap moment i el seguim sempre de baixada, en arribar al Fondo de l'Arcada seguirem per aquest fins passar el Pont de l'Arcada i una mica més endavant trobarem un camí més ample, a un centenar de metres remuntarem un corriol per la dreta que ens porta a l'avenc dels Topògrafs.
També es pot accedir des d'Olesa de Bonesvalls remuntant la pista que hi ha en el Fondo del Lledoner i posterior-ment desviar-se a l'esquerra remuntant per la pista del Fondo de l'Arcada fins arribar al corriol que per l'esquerra ens durà fins l'avenc.

Història

El descobriment i primera exploració de l'Avenc dels Topògrafs sempre ha estat una incògnita. Joan Borràs (1980) apunta que el seu descobriment, a partir d'una desobstrucció, va ser portat a terme l'any 1966, sense especificar qui van ser els seus primers exploradors, els quals, en veure la bellesa de la cavitat i per tal de protegir-la, van decidir tornar a taponar la petita boca d'entrada. Segons sembla, l'avenc va ser tornat a obrir anys després, Borràs indica a primers del 1977, però la primera referència bibliogràfica que coneixem és d'una topografia realitzada per membres de la SIRE – UEC Sants el dia 7 de setembre del 1976 i ells ja troben accessible la boca d'entrada. Pocs mesos després, el gener del 1977 també va ser objecte d'una nova topografia per part de membres del Grup Geogràfic de Gràcia, encara que aquests l'anomenen en singular: Avenc del Topògraf.
Cal dir que cap a 1975, en els cercles espeleològics barcelonins, corria el rumor que un grup de nois afeccionats del poble d'Ordal havien trobat una sèrie d'avencs per la zona i que algun d'ells era de gran bellesa. Van ser ells els descobridors de l'Avenc dels Topògrafs ? I el nom ? Li van posar els primers exploradors o els redescobridors ? Perquè dels Topògrafs ? Potser per establir un cert paral·lelisme amb el relativament proper Avenc dels Geòlegs ?
Algú ens pot resoldre alguna d'aquestes incògnites?

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Topògrafs
topo 1: Avenc dels Topògrafs

Fotos

foto 0: Avenc dels Topògrafs
foto 1: Avenc dels Topògrafs
foto 2: Avenc dels Topògrafs
foto 3: Avenc dels Topògrafs
foto 4: Avenc dels Topògrafs
foto 5: Avenc dels Topògrafs
foto 6: Avenc dels Topògrafs
foto 7: Avenc dels Topògrafs
foto 8: Avenc dels Topògrafs
foto 9: Avenc dels Topògrafs
foto 10: Avenc dels Topògrafs

Bibliografia

 1. Borràs, J. (1980).- “Nota sobre els Fondos del Lledoner i de l'Arcada”. Sota Terra (1): 13-21. GES – Club Muntanyenc Barcelonès.
 2. AA (1977).- “Avenc dels Topògrafs” Boletín de Información SIRE (1-2)(3ª època): 12 pp. s/numerar. SIRE – Unió Excursionista de Catalunya-Sants. Barcelona.
 3. Bascuñana,J.;Garriga,M.(1977).-”Avenc del Topògraf”. Exploracions (1):22-27. GGG. Barcelona.
 4. Gardón Carlos.(1996).-”l'Avenc dels Topògrafs”. Espeleòleg (41):9-11. ERE-CE Catalunya. Barcelona.
 5. Rubinat Aumedes, Francesc.(1988).-”Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal. Unitat Septentrional. Sector 12”. EspeleoSie (30):13-68. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 6. Rubinat Aumedes, Francesc.(2004).-Catàleg Espeleològic del massís de l'Ordal (monogràfic):1-117. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 • Coordenades i fotografies “JNC” facilitades per Jordi Navarro del Centre Excursionista de Castellar del Vallès.
 • Fitxa actualitzada abril de 2018. Topografia inèdita facilitada per Ferran Verges.

Copyright © Espeleoworld 2023.