Avenc dels Ossos

Avenc de 23 metres de fondària amb quatre boques d'accés al Cingle Blanc, Arbolí.

De les quatre boques que presenta la cavitat, la nº 1 és en forma de cova, mentre que la resta formen pous. Entrant per la nº 1, s'arriba a una sala de 12x5 metres, totalment ocupada per blocs de totes les mides, ; al seu sostre s'obren les entrades nº 2 i 3. A un extrem de la sala i un cop flanquejat un pouet, comença una galeria que porta amb fort pendent a una saleta situada a la base del pou de la boca nº 4, de la que surten diferents branques, totes de curt recorregut, excepció feta de la que porta a la Sala del rat-penat, en aquesta sala amb el terra inclinat i ocupada per materials clàstics, trobarem les úniques concrecions de tota la cavitat. La cavitat s'ha format a partir del basculament d'un gran tros de cingle.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Arbolí
  • Comarca: Baix Camp
  • Unitat: Cingles d'Arbolí
  • Recorregut: 165 metres
  • Desnivell: 23 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:57

Situació

Carregant mapa...


Des del coll d'Alforja surt la carretera que es dirigeix a l'Arbolí (TV-7012), al cap d'un parell de quilòmetres trobem una cruïlla, a l'esquerra es va a l'Arbolí, a la dreta a la Mussara, agafarem aquesta última (TV-7092). Al cap d'uns 350 metres des de la cruïlla, trobem a la dreta un camp de conreu i al final d'aquest un pla on comença un camí que es dirigeix a l'Alforja, baixant el Cingle Blanc pel grau de l'Embut, després d'una corba a la dreta arribem a la base del cingle, el camí passa entre un enorme bloc i la paret del cingle, seguim el camí fins arribar a la següent corba, aquest cop a l'esquerra, just en la corba, surt de front un corriol, el qual seguirem uns 50 metres, per tot seguit desviar-nos a la dreta i remuntar en direcció al cingle uns 30 metres, on hi han dos blocs gegantins (hi han fites, dades de 2012), a la base del bloc de l'esquerra trobarem la boca nº 1 de l'avenc dels Ossos, les boques nº 2 i nº 3 es troben just per sobre de la boca nº 1 uns metres a l'esquerra i la boca nº 4 es troba a l'esquerra de les anteriors però més a prop del cingle, per arribar-hi ens situarem en un petit pla que hi ha sota de la boca nº 1 i seguirem un corriol en direcció O que passa per l'esquerra de la boca de la cova de l'Esquerda, el corriol gira cap el N en direcció al cingle i poc abans d'arribar-hi trobarem la boca nº 4 al mig del corriol.

Història

Encara que conegudes d'antic per la gent del país, la primera visita de la que és té constància és la realitzada el 1929 pel reusenc Salvador Vilaseca Anguera, aquest realitza estudis arqueològics a un seguit de coves situades en el Cingle Blanc, anomenant-les com a coves d'Arbolí i catalogant-les alfabèticament amb les lletres de la A a la N, aquests estudis els publicà el 1934. El 1941 publicà un nou treball referit a la cova "M", que no es altra que l'avenc conegut avui dia com dels Ossos.

En temps més modern la cavitat rebé la visita esporàdica d'espeleòlegs. El GES del CMB durant el 1979 explora totes les cavitats del Cingle Blanc, publicant els resultats el 1980 a la revista Sota Terra 1, actualment el municipi de l'Arbolí està incorporat a la comarca del Baix Camp, però en diferents èpoques ho havia estat a la Conca de Barberà i també a la del Priorat.
Tret de la Cova del Rufino, que en Vilaseca la catalogà amb la lletra “C”, i el dels Ossos amb la "M", el GES, davant la incògnita de saber quina lletra corresponia a cada cavitat, optà per tornar a posar nom a totes les cavitats que no se les coneixia per algun nom en concret.

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Ossos

Fotos

foto 0: Avenc dels Ossos
foto 1: Avenc dels Ossos
foto 2: Avenc dels Ossos
foto 3: Avenc dels Ossos
foto 4: Avenc dels Ossos

Bibliografia

  1. Borrás, J.;Miñarro, JM.;Talavera, F.(1984).-”el baix camp, el priorat i la ribera d'ebre”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 7):1-283. Ed. Políglota. Barcelona.
  2. Ferrer, V.; Cano, M.; Borràs, J.; Garcés, JL.(1982).-”Coves del Rufino (els Motllats). Sota Terra (3):59-64. GES – CMB. Barcelona.
  3. Montoriol, A.(1980).-”Noves cavitats obertes als Motllats”. Sota Terra (1):28-38. GES – CMB. Barcelona.
  4. Massó Carballido, Jaume.-”Salvador Vilaseca i la Prehistòria d'Arbolí. Notes Biogràfiques”. Aplec de treballs (14).
  1. Vilaseca Anguera, Salvador.(1934).-”les Coves d'Arbolí (Conca de Barberà)” butlletí Arqueològic (èpc.III,47):317-328. Societat Arqueològica Tarraconense.
  2. Vilaseca Anguera, Salvador.(1941).-"Más hallazgos prehistóricos en Arbolí". Empúries (3):45-62. 

Copyright © Espeleoworld 2023.