Avenc dels Bolets

Avenc de -47 metres a Castellar del Riu

Una boca de reduïdes dimensions dóna pas a un pou de 15 metres que s'eixampla a mesura que es baixa, trobant un replà als 8 metres.
El pou acaba en una rampa allargada i plena de derrubis. Tot i que aquest descens es pot fer desgrimpant, és recomanable instal·lar una corda que podem lligar a un pi que es troba prop de la boca.  Per continuar, cal seguir la rampa cercant el màxim pendent fins arribar a una petita sala on trobem dos pous de 10 metres que conflueixen a la meitat del descens, es preferible baixar pel que es troba al fons de la sala i que te un pont de roca que utilitzarem per instal·lar. A partir d'aquí el desenvolupament de la cavitat canvia en sentit oposat al recorregut inicial, formant una galeria gairebé rectilínia, estreta i de sostre molt alt durant 30 uns metres, fins arribar a un caos de blocs empotrats a la paret. Per damunt d'ells s'accedeix a una sala allargassada i de sostre baix. Per sota els blocs i superant uns passos estrets, s'arriba a una nova sala de sostre baix i lleugerament inclinada; al seu fons, un petit ressalt porta al punt de màxim desnivell a -47'2 metres.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Castellar del Riu
  • Comarca: Berguedà
  • Unitat: Peguera - Ensija
  • Recorregut: 124 metres
  • Desnivell: 47 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Calcàries
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Sortint de Berga, s'agafa la carretera que puja a l'estació d'esquí
Dels Rasos de Peguera. Un cop passat el refugi dels Rasos i a uns 100 metres abans d'arribar a la zona d'aparcament, surt una pista a la dreta (normalment tancada) que ens portarà caminant durant uns 15 minuts fins al Pla dels Rasets. Un cop aquí, hem de seguir la pista que va fins la torre de comunicacions. Uns 30 metres abans d'arribar a la torre, s'obre dissimuladament la boca de l'avenc a uns 5 metres a la dreta de la pista i a la vora d'una dolina allargada.
Coordenades aproximades

Història

Durant unes visites que la SECEM- CE Montserrat va fer l'any 1993 a les cavitats del Pla dels Rasets, es va localitzar la petita boca i a cop de mall s'extragueren uns 100 quilos de pedres que permeté accedir a l'interior de la cavitat, la qual es va acabar d'explorar i topografiar durant el mes d'abril de 1994.

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Bolets

Fotos

Bibliografia

Garriga, Marc.(1995).-“Avenc dels Bolets”. Fulls periòdics d'informació general(43):21-22.Federació Catalana d'Espeleologia. Barcelona.

Copyright © Espeleoworld 2022.