Avenc dels Arcs

Engolidor de la riera de Jafre penetrable fins a 14 m. de profunditat (el Garraf)

La boca, protegida per un tub de corrugat, permet penetrar en un pou de 10 metres. Al seu fons, en un costat s'inicia un conducte ascendent que gairebé arriba al nivell de la boca, però a mig recorregut es troba un pas que comunica amb un de descendent, molt estret i que arriba a comunicar en el seu fons amb el punt taponat per la grava i que s'arriba des d'un ressalt de 3,5 metres al fons del pou d'entrada. Aquest conducte també es troba taponat per la grava i és el punt de màxima penetració actual a l'espera d'una possible desobstrucció que pugui donar accés als pous que s'havien explorat l'any 1978.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Sant Pere de Ribes
 • Comarca: Garraf
 • Unitat: Garraf, el
 • Recorregut: 20 metres
 • Desnivell: 14 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2015-04-20 12:36:00

Situació

Carregant mapa...


Des de Sant Pere de Ribes es pot anar a la urbanització de Can Marcer i des de aquí anar a trobar la riera de Jafre i seguir per ella aigües amunt. Un cop passada la Cova Negra, la riera fa un magnífic meandre (esquerra-dreta) i en el centre d'aquest, al bell mig de la riera es troba l'avenc.

Història

Sembla que aquest avenc va aparèixer degut als treballs d'una màquina que aplanava la riera per fer un pou d'aigua o per a l'extracció de grava. La primera notícia que tenim sobre aquesta cavitat la proporcionen els membres de l'efímer grup de socis que el GES – CMB tenia a Olesa de Bonesvalls, els quals la van explorar l'any 1978 i segons la topografia que es va publicar l'any següent havien arribat a 70 metres de profunditat.
Al cap de pocs mesos, membres de la SIE – CEA van a visitar-la i van poder baixar fins a uns 40 metres de fondària on es van trobar que la continuació estava totalment inundada. Posteriorment espeleòlegs vilanovins i ribetans també la visiten, però sembla que no arriben a passar del primer pou o poc més i també havien trobat molt alt el nivell de l'aigua. Fins i tot es va arribar a col·locar a la boca un gran bloc de pedra per evitar que restés taponada pels arrossegaments de la riera, la qual cosa al cap del temps va ser inevitable.
Passen els anys i malgrat les moltes recerques que s'havien fet per la llera de la riera havia estat impossible de retrobar.
Alguns el coneixien amb el nom d'Avenc de la Riera i així és com apareix marcat al mapa de l'ICGC.
No és fins l'estiu del 2014 que, membres del GES-Garraf, amb l'ajut d'una fotografia de l'any 1983 facilitada per un antic membre del Talaia de Vilanova poden, malgrat el canvi de l'aspecte de la riera amb el pas dels anys, intuir el punt concret on deuria estar l'avenc. Amb molta sort i després de més de dues hores de cavar, poden retrobar la boca de l'avenc. Posteriorment el poden explorar fins a 14 metres de fondària on resta taponat i pendent de futures desobstruccions. Per evitar que la boca es tornés a tapar han instal·lat un tub de corrugat a la boca de l'avenc.

Topogràfics

topo 0: Avenc dels Arcs
topo 1: Avenc dels Arcs

Fotos

foto 0: Avenc dels Arcs
foto 1: Avenc dels Arcs
foto 2: Avenc dels Arcs
foto 3: Avenc dels Arcs
foto 4: Avenc dels Arcs
foto 5: Avenc dels Arcs

Bibliografia

 1. GES (1979).- “Dues noves cavitats explorades pel GES d'Olesa de Bonesvalls (Massís de Garraf)”. Circular del Club Muntanyenc Barcelonès (gener-juny): 395-396. Club Muntanyenc Barcelonès.
 • Totes les dades, topografia actual i fotografies han estat extretes del blog: ges-garraf.blogsport (apunt del dia 11 de desembre del 2011). (Grup d'Estudis Subterranis del Garraf).

Copyright © Espeleoworld 2023.