Espeleo World

Avenc dels Ametllers

Avenc de 24 m. de fondària a Pratdip (Baix Camp)


La boca és de forma circular i un primer pou de 6 metres ens situa en un replà fins el qual entra la llum del sol. Continua en un ventall d'enderrocs amb forta inclinació cap al S. Aquesta davallada ens porta, per la seva part dreta, a una petita cambra de la qual surt una estretíssima galeria d'orientació S, que va ser recorreguda durant uns 17 metres. Descriu diversos meandres fins arribar a una bifurcació. La galeria, a causa de la seva poca alçada i d'un bloc recobert per concrecions s'obstrueix quasi totalment. L'altra galeria que surt de la bifurcació és perpendicular a l'anterior, recorrent uns 7 metres fins que no es pot avançar per la seva estretor.
De nou a la base del pou d'entrada, continua per un port pendent i després d'un pou d'11 metres de base circular que dóna per un costat a un altre pou de 7 metres, on acaba la cavitat.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Pratdip
 • Comarca: Baix Camp
 • Unitat: Serra de Llaberia - Colldejou
 • Recorregut: 55 metres
 • Desnivell: 24 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
 • Última revisió: 2017-11-20 07:17:04

Situació


Sortint de Pradip en direcció Santa Marina, ens desviarem a la dreta per la carretera que es dirigeix al coll del Guix i Colldejou. Després de recórrer 3,815 metres ens desviarem a la dreta per una pista que al cap 225 metres acaba en una casa. A partir d'aquí caldrà seguir pel mig dels camps d'ametllers en direcció S, al cap de 210 metres arribarem davant de dos pins enormes, on comença un camí que seguirem durant 100 metres, en aquest punt cal girar a l'esquerra i seguir 25 metres més, fins arribar a una cocona d'aigua bastida amb pedra seca. En aquest punt ens situem en la part alta del vessant dret hidrogràfic de la Rasa del Mas de l'Estanquer.
Des de la cocona, seguirem el camí de l'esquerra, de seguida passarem per davant d'una petita caseta de pedra seca situada a l'esquerra, on a l'interior hi ha un parell de rodes de carro i un malmès motocultor. Una mica més endavant veiem un corriol que baixa per la dreta salvant les petites terrasses d'ametllers abandonades, en arribar a la quarta terrassa seguirem a la dreta fins al final d'aquesta, cal seguir un desdibuixat corriol durant 50 metres més i en suau pujada, on trobarem la cavitat uns 3 metres a la dreta del corriol.

Història


Les úniques referències que tenim són les de l'exploració portada a terme per membres del GEP de l'Agrupació Excursionista Pedraforca (Barcelona) el dia 13 d'abril del 1974.

Topos

Media

Biblio

 1. Borràs, J.; Miñarro, JM.; Talavera, F. (1984).-”el Baix Camp, el Priorat i la Ribera d'Ebre”. Catàleg espeleològic de Catalunya. (Vol. 7): 283 pp .Políglota. Barcelona.
 2. Montserrat, A. (1975).- “L'avenc dels Ametllers”. Ildobates (VI): 60-66. GEP Agrupació Excursionista Pedraforca. Barcelona.
 3. Montserrat, A. (1979).- “Sobre algunes cavitats de les comarques del Baix Camp i Priorat”. Espeleòleg (28): 489-530. ERE del CEC. Barcelona.
 • Actualització de fitxa novembre de 2017. Coordenades, situació i fotografies aportades per Juli Serrano i Francesc Rubinat.