Avenc del Teix

Avenc de 28 metres de fondària a Mont-ral.

Una petita entrada dóna accés a una rampa de 40º d'inclinació, a la que segueix un pouet de 6'5 metres que ens situa a la part alta d'una rampa de 55º, ocupada totalment per blocs que arriba fins a -23 metres respecte el llavi superior de l'entrada. Situats de nou a la capçalera de la darrera rampa a la base del pouet i en seu costat dret, trobem una altra via que mitjançant dos ressalts s'arriba a la màxima fondària de -28'70 metres.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Mont-ral
 • Comarca: Alt Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 80 metres
 • Desnivell: 28 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Calcàries
 • Bio:
   Coleòpters: Antrocharidius orcinus orcinus Jeannel (Recollit per membres del GGG el dia 1-4-1972)
 • Última revisió: 2012-11-17 12:43:51

Situació

Carregant mapa...


Des de Mont-ral, ens dirigirem cap a l'O, i agafarem el camí de la Foradada, en arribar al Serrat de l'Avenc o dels Avencs, a la dreta del camí trobarem l'Avenc de l'Os, seguirem el camí durant un centenar de metres i l'abandonarem dirigint-nos cap el N en direcció a la cinglera, als pocs metres trobem una mena de trinxera natural que cal saltar, a l'altra banda trobem una depressió on s'obre l'avenc. Aquest està situat a 128 metres a l'O, de l'avenc de l'Os en mig d'un bosc força atapeït.

Història

Iglésies i Santasusagna a la seva guia sobre les Muntanyes de Prades (1930) i en el capítol d'espeleologia, diuen textualment: El del Teix és, com el de la Febró, una colossal esquetxa descoberta, envaïda per la vegetació, on creix un teix grandiós; deu tenir 100 m. de llarg, per 10 d'ample i 50 de profunditat. Un dels forats explorats del serret dels Avencs comença en forma de cova i continua en esquerda fins a una probable profunditat de 50 metres. Sembla que es refereixen a una de les grans ensulsiades que hi han a la zona i respecte a la cavitat que fan esment, tant es podria tractar del que avui coneixem com avenc del Teix però també podrien referir-se al catalogat com avenc de l'Espanyol, a la mateixa zona.
La notícia més concreta d'aquesta cavitat ens la donen membres del GGG que parlen d'una exploració el novembre de 1968 i de la topografia realitzada el 6-1-1970.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Teix

Fotos

foto 0: Avenc del Teix
foto 1: Avenc del Teix

Bibliografia

 1. Barreres,M.; Garbí,F.; Ferreres,J. (1978).- “Avenc del Teix – Mont-ral (Tarragona)” Exploracions (2): 71-75. GGG - Orfeó Gracienc. Barcelona.
 1. Iglésies, J. i Santasusagna, J. (1930).- Les Muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena. (2ª edició). Centre de Lectura. Ricard Ferreter i Gili, editor. Reus.

Copyright © Espeleoworld 2023.