Avenc del Pla de Bassioles

Característiques

  • Tipus: Avenc
  • Municipi: Vallirana
  • Comarca: Baix Llobregat
  • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
  • Recorregut: 75 metres
  • Desnivell: 62 metres
  • Gran unitat: Serralada Litoral
  • Litologia: Dolomies
  • Última revisió: 2012-11-17

Situació

Anant des de Vallirana, en arribar a la urbanització de Can Prunera, tot just passar els antics corrals enfilem el carrer dels Comtes d'Arruga, en arribar a la segona cruïlla (actualment rotonda) girarem a l'esquerra pel carrer Jaume 1er. als 230 metres trobem a l'esquerra el llit de la riera, la qual remuntarem durant 240 metres, la cavitat la trobarem a la dreta hidrogràfica de la riera a poc més d'una desena de metres d'aquesta. Un altre lloc per accedir-hi és seguint l'explicació anterior però agafant la desviació a l'esquerra a la primera cruïlla que trobem que és el carrer dels Comtes d'Urgell, després de passar per dos carrers que ens queden a la dreta, veurem que el carrer fa una corba a la dreta, des d'aquest punt es pot baixar en direcció al torrent principal, la cavitat ens queda a 260 metres a la dreta del torrent. Hi ha temporades que cal portar algun estri per poder obrir-se pas entre les argelagues.

Carregant mapa...

Pou cilíndric de 10 metres de fondària, es tracta d'una antiga explotació de sal de llop, per tant el primer pou és artificial, a la seva base un pas estret ens situa en un pou estructurat sobre una diàclasi de direcció N-S que ens obliga a seguir-la per seguir davallant, aquest ens situa en una plataforma de 7 x 5 metres, un darrer ressalt de 9 metres ens porta a una amplia sala plena de blocs.

Història

La primera cita sobre la cavitat és la donada per membres del Club Muntanyenc Barcelonès durant la campanya que van realitzar a la zona de l'Ordal des de maig del 1936 fins als primers mesos del 1937 (Butlletí CMB, gener-juny 1937). L'esmenten en un llistat de cavitats explorades sense donar cap més dada que el nom. Tenim constància que l'abril del 1962 va ser explorada pel GES – CMB, però possiblement el GIE – CE Gràcia va estar cap a 1958 ó 1959. Sempre ha estat una cavitat relativament poc visitada i quan a principi dels 1970 s'urbanitzà tota la zona, pràcticament se li va perdre el rastre. Però a diferència d'altres cavitats veïnes, desaparegudes per la urbanització, aquesta roman al bell mig d'una petita zona verda envoltada de xalets.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Pla de BassiolesVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 1

Fotos

foto 0: Avenc del Pla de BassiolesVeure imatge
Clic per ampliar
Imatge 1 de 5

Comentaris dels usuaris (0)

Encara no hi ha comentaris.

Sigues el primer en compartir la teva experiència!

Exploracions registrades (0)

Encara no hi ha exploracions registrades.

Registra la teva visita a aquesta cavitat!

Bibliografia

Rubinat,F.(1988).- “Catàleg Espeleològic del massís del Garraf. Unitat septentrional. Sector 12” Espeleosie (30):13-65. SIE-CE Àliga. Barcelona. Garriga, M.(1979).- “Dos cavidades en la cabecera del Fondo del Molí” Exploracions (3):41-45. Barcelona.