Espeleo World

Avenc del Pla de Bassioles

Avenc de 62 metres de fondària al municipi de Vallirana.


Pou cilíndric de 10 metres de fondària, es tracta d'una antiga explotació de sal de llop, per tant el primer pou és artificial, a la seva base un pas estret ens situa en un pou estructurat sobre una diàclasi de direcció N-S que ens obliga a seguir-la  per seguir davallant, aquest ens situa en una plataforma de 7 x 5 metres, un darrer ressalt de 9 metres ens porta a una amplia sala plena de blocs.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 75 metres
 • Desnivell: 62 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Anant des de Vallirana, en arribar a la urbanització de Can Prunera, tot just passar els antics corrals enfilem el carrer dels Comtes d'Arruga, en arribar a la segona cruïlla (actualment rotonda) girarem a l'esquerra  pel carrer Jaume 1er. als 230 metres trobem a l'esquerra el llit de la riera, la qual remuntarem durant 240 metres, la cavitat la trobarem a la dreta hidrogràfica de la riera a poc més d'una desena de metres d'aquesta.
Un altre lloc per accedir-hi és seguint l'explicació anterior però agafant la desviació a l'esquerra a la primera cruïlla que trobem que és el carrer dels Comtes d'Urgell, després de passar per dos carrers que ens queden a la dreta, veurem que el carrer fa una corba a la dreta, des d'aquest punt es pot baixar en direcció al torrent principal, la cavitat ens queda a 260 metres a la dreta del torrent.  Hi ha temporades que cal portar algun estri per poder obrir-se pas entre les argelagues.

Història


La primera cita sobre la cavitat és la donada per membres del Club Muntanyenc Barcelonès durant la campanya que van realitzar a la zona de l'Ordal des de maig del 1936 fins als primers mesos del 1937 (Butlletí CMB, gener-juny 1937). L'esmenten en un llistat de cavitats explorades sense donar cap més dada que el nom.
Tenim constància que l'abril del 1962 va ser explorada pel GES – CMB, però possiblement el GIE – CE Gràcia va estar cap a 1958 ó 1959.
Sempre ha estat una cavitat relativament poc visitada i quan a principi dels 1970 s'urbanitzà tota la zona, pràcticament se li va perdre el rastre. Però a diferència d'altres cavitats veïnes, desaparegudes per la urbanització, aquesta roman al bell mig d'una petita zona verda envoltada de xalets.

Topos

Media

Biblio

 1. Rubinat,F.(1988).- “Catàleg Espeleològic del massís del Garraf. Unitat septentrional. Sector 12” Espeleosie (30):13-65. SIE-CE Àliga. Barcelona.
 2. Garriga, M.(1979).- “Dos cavidades en la cabecera del Fondo del Molí” Exploracions (3):41-45. Barcelona.