Avenc del Pèlac

Cova-Avenc de 97 metres de recorregut i 17 de fondària a Vallirana.

Presenta tres accessos artificials que incideixen en un tram parcialment natural, on trobem un petit curs d'aigua amb gran quantitat de micro Gours. El pou superior, té una fondària de -15.50 metres, i la boca està parcialment coberta per una teulada de ciment, en la segona entrada, el pou de 5m. està obstruït per blocs i part de la cobertura de ciment que la tapava. La tercera entrada, aquesta horitzontal dona pas a la galeria inundada coneguda com Font del Pèlac. El desnivell total de la cavitat és de 17,50 metres, amb un recorregut de 97,60 metres.
 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Vallirana
 • Comarca: Baix Llobregat
 • Unitat: Ordal, muntanyes de l'
 • Recorregut: 97 metres
 • Desnivell: 17 metres
 • Granunitat: Serralada Litoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-05-02 15:52:51

Situació

Carregant mapa...


Situats a la urbanització del Pèlac a Vallirana, des de la carretera que porta a Olesa de Bonesvalls agafarem el carrer Comptes d´Urgell, després l'Avinguda Olesa de Bonesvalls fins arribar a la desviació del carrer Reus, el qual seguirem fins que queda tallat. A partir d’aquí seguirem pel mig de la riera fins arribar a la primera entrada en forma de pou, on encara queden restes de la placa de formigó que la tapava. Si seguim baixant pel torrent, una mica més endavant trobarem la segona boca vertical, aquesta també tenia una placa de ciment que igualment han esfondrat. Uns metres més avall trobem la tercera boca, aquesta és una galeria de mina on encara hi queden restes de la paret d'obra que retenia l'aigua que es recollia a la cavitat i que donava nom a la Font del Pèlac. A l'entrada inferior hi arriba un corriol que bé des de la cova Bonica.

Història

Aquesta cavitat és coneguda d'antic, de fet tots els accessos son artificials i realitzats per tal de trobar aigua. Les primeres dades que tenim de la seva exploració, realitzat per un Grup Espeleològic, daten dels voltants de 1961 per part de la S.E.S. del Puigmal.
Quan es va començar a urbanitzar la muntanya, van tapar les boques verticals amb lloses de ciment, però uns anys més tard les havien esfondrat. A l'accés per la mina, l'aigua quedava retinguda per una paret on hi havia un tub que feia de font, actualment aquesta paret està derruïda.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Pèlac
topo 1: Avenc del Pèlac

Fotos

foto 0: Avenc del Pèlac
foto 1: Avenc del Pèlac
foto 2: Avenc del Pèlac
foto 3: Avenc del Pèlac
foto 4: Avenc del Pèlac
foto 5: Avenc del Pèlac
foto 6: Avenc del Pèlac
foto 7: Avenc del Pèlac
foto 8: Avenc del Pèlac
foto 9: Avenc del Pèlac
foto 10: Avenc del Pèlac
foto 11: Avenc del Pèlac
foto 12: Avenc del Pèlac
foto 13: Avenc del Pèlac
foto 14: Avenc del Pèlac
foto 15: Avenc del Pèlac
foto 16: Avenc del Pèlac
foto 17: Avenc del Pèlac
foto 18: Avenc del Pèlac
foto 19: Avenc del Pèlac
foto 20: Avenc del Pèlac
foto 21: Avenc del Pèlac

Bibliografia

 1. Rubinat Aumedes, Francesc.(1984).-”Catàleg Espeleològic del Massís de Garraf.-unitat Septentrional” Gours (10):19-73. GE Foment Martinenc. Barcelona.
 • Arxiu S.E.S.-Puigmal.
 • Topografia, Fotos i dades actualitzades, facilitades per Jaume Sandoval Espinal.

Copyright © Espeleoworld 2023.