Espeleo World

Avenc del Moliner

Avenc de 41 m de fondària al Montsant (Ulldemolins)


El pou de 32 metres de fondària, arriba a un fort pendent on es troba una gatera que dóna pas a un petit habitacle amb un ressalt de 4 metres. La galeria segueix baixant fins arribar a una zona coberta de pedres on s'hi observen les restes de la família Montlleó, punt més fondo de la cavitat i seguint amb una grimpada arribem a una zona concrecionada on acaba la cavitat i on trobem una placa de l'ERE. Des de la base del pou, en direcció contraria, la galeria remunta per una rampa de grava fins arribar a una esquerda impracticable.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Ulldemolins
 • Comarca: Priorat
 • Unitat: Montsant, el
 • Recorregut: 55 metres
 • Desnivell: 41 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2014-06-17 15:04:03

Situació


Cal seguir el camí que sortint de les Cadolles Fondes porta fins a Sant Bartomeu vorejant el riu. Un cop arribats al pont que travessa el riu, cal intentar seguir per un perdut corriol que el sotabosc quasi a fet desaparèixer, el qual surt per l'esquerra del camí, amb bastant pendent i que cal remuntar pel mig del bosc fins arribar a uns cingles a nivell del Bisbe i al peu dels cingles, cal girar a l'esquerra fins arribar a un pi que té dues branques i està sol, des d'on es veu l'ermita de Sant Bartomeu. A 5 metres del pi i a peu del cingle es troba la boca de la cavitat.

Història


Explorat per l'ERE el 1955, hi van deixar una placa al fons de la cavitat amb la inscripció del nom del Grup i l'any. El que si desconeixem és de quin ERE es tractava. Els companys del GELL que el van explorar el 31 de març de 1996, diuen que eren de Reus, però això no pot ser ja que aquest no es va crear fins el 1960; per altra banda en un altre lloc de la mateixa publicació diuen que la placa era del GES (?). Per tant arribem a la conclusió de que solament podria tractar-se de l'ERE del CEC o de l'ERE de l'AEC. Tot i això, a la part final de la cavitat, s'hi troben alguns gravats “històrics”, en un d'ells es pot llegir “J M JANSA PRIUS 13-5-51”, per tant la primera exploració de la que es tindria referència seria aquesta de l'any 1951.
Al fons de la cavitat es troben restes humanes, sembla ser, segons dites populars de la gent del país, que farà més de dos-cents any i per revenges per motius de terra, la família del Molí de l'Espasa va tirar a tota la família Motlló o Montlleó, dins de l'avenc.

Topos

Media

Biblio

 1. Farrús,M.;Satorra,A.;Pérez,Ll.(1999).-Resultats de les campanyes del grup espeleològic lleidatà a la serra del Montsant. Anys 1995-1997. El Montsant.” Grallera (5):5-44. GELL-CE Lleida.
 2. Satorra, Antoni; O'Neill, Maria.(1997).-”Activitats Realitzades. Avenc del Moliner”. Aresta (25):12. CE Lleida.
 • Revisió coordenades, dades i fotos 'JNC' facilitades per Jordi Navarro, (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).