Avenc del Llest

Bonic i popular avenc de 56 m. de fondària a la Serra de l'Obac.

La boca, molt allargada (12 m.) i una mica estreta (1,5 m.), dóna pas a un ressalt vertical (un xic inclinat cap al NO) de 17 metres de fondària. Continua una rampa descendent de materials detrítics, que segueix la direcció NE de la diàclasi general de l'avenc; al principi és d'uns 1,5 a 2 metres d'amplada, però després s'eixampla considerablement i forma una gran sala de forma allargada que té, al sòl, de primer la rampa i, després, una massa de blocs clàstics. Les dimensions de la sala són: 38 metres de llarg per 9 d'ample 14 d'alt. Hi abunden algunes colades i estalagmites, amb les corresponents formacions zenitals. A la part inferior, entre el caos de blocs, s'ha format una sèrie de pseudo-galeries i pouets de passos estrets fins la cota màxima assolible de profunditat (- 55,8 m.).
En el sostre de la sala principal es desenvolupa l'anomenada Galeria Sardi, a la qual es pot accedir per dues vies d'escalada artificial, una totalment extraplomada que recorre el sostre i l'altra, al fons de la sala, més vertical.
Les dues topografies més recents (ERE, 1973; SIRE, 1994-95) donen un recorregut força diferent. La primera el calcula en 148 metres i la segona en 265 metres. Pensem que en la de l'ERE no sumen els trams verticals i en la de la SIRE, a més de sumar-los, comptabilitzen tots els diverticles de les galeries inferiors.
  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Mura
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Obac, Serra de l'
  • Recorregut: 265 metres
  • Desnivell: 56 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació

Carregant mapa...


Des de l'aparcament de l'Alzina del Sal·lari (carretera de Terrassa a Mura) cal seguir pel camí que puja pel costat del Sot de la Teula i continua pel vessant del Torrent de la Coma d'en Vila fins arribar a la font dels Traginers. Des d'aquí, un corriol ben fresat, remunta uns 60 metres de desnivell fins arribar a la boca de l'avenc.
Un altre itinerari d'accés es pot fer des de la casa de la Mata i anar fins el coll de Garganta, seguir per la carena de la Castanyera fins al desviament a l'esquerra que porta a coll de Boix; abans d'arribar-hi, a l'esquerra es troba el corriol que baixa a la font dels Traginers i passa per la boca de l'avenc.

Història

A la Guia monogràfica de Sant Llorenç del Munt, editada el 1935 pel Centre Excursionista de Terrassa, es fa esment de l'avenc de la Coma d'en Vila, que sembla és com es coneixia antigament la cavitat.
Lluís Vergés, a la seva obra Bellesa i atractiu de Sant Llorenç del Munt(1973), explica que uns excursionistes (sense precisar dates), camí de Mura, van parar prop de l'avenc i duien un gos anomenat Llest; l'animal va caure dins l'avenc i un d'ells va decidir baixar el pou i rescatar el gos. La seva sorpresa va ser quan en el seu fons va descobrir la sala principal i avisats la resta de companys, també van baixar restant meravellats i van decidir donar el nom del gos a l'avenc. La notícia va córrer per la comarca i es va decidir tancar amb una reixa l'obertura del fons del pou que dóna accés a la sala.
No podem confirmar aquesta història i d'altres de semblants (que el gos va gratar al fons del pou i es va trobar l'accés a la sala...).
La primera exploració confirmada fou realitzada el 18 de gener del 1953 per membres del GES de l'aleshores delegació a Terrassa del Club Muntanyenc Barcelonès, acompanyats pel masover de la casa de la Mata i també van dir que l'havien batejat amb aquest nom...
Des d'aleshores es va convertir en una cavitat molt popular i visitada per majoria d'espeleòlegs i altres aficionats.
El 16 de maig del 1971, els membres de la SIS del CET: Joan Camí i Salvador Mesalles van escalar al sostre de la sala i van descobrir i explorar la Galeria Sardi, dedicada a un dels fundadors de la SIS, l'Enric Prat (àlies Sardi).
Com a nota anecdòtica podem dir que, el dia 12 d'octubre del 1994, organitzat per la SIS i amb la participació de la colla castellera Minyons de Terrassa, es va portar a terme a l'interior de la sala de l'avenc una exhibició de castells, entre d'altres un pilar de cinc

Topogràfics

topo 0: Avenc del Llest
topo 1: Avenc del Llest

Fotos

foto 0: Avenc del Llest
foto 1: Avenc del Llest
foto 2: Avenc del Llest
foto 3: Avenc del Llest
foto 4: Avenc del Llest
foto 5: Avenc del Llest
foto 6: Avenc del Llest
foto 7: Avenc del Llest
foto 8: Avenc del Llest
foto 9: Avenc del Llest
foto 10: Avenc del Llest
foto 11: Avenc del Llest
foto 12: Avenc del Llest

Bibliografia

  1. Andrés, O.; Montoriol, J. (1960).- “Estudio morfogénico de una cavidad desarrollada en los conglomerados de la Sierra de l'Obac (Avenc del Llest)”. Speleon XI (1-4): 13-25. Universidad de Oviedo.
  1. Grau, R. (1995).- “Avenc del Llest (Serra de l'Obac)”. Excursionisme (239): 297-301. Unió Excursionista de Catalunya. Barcelona.
  1. Martínez, A.; Romero, M. (1974).- “Avenc del Llest” Espeleòleg (19): 1039-1044. ERE del Centre Excursionista de Catalunya. Barcelona.
  1. Vives, S. (1971).- “Una nova galeria a l'avenc del Llest” Circular del Centre Excursionista de Terrassa (142): 30-32. Terrassa.
· Coordenades i fotografies “JNC” facilitades per Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).

Copyright © Espeleoworld 2023.