Avenc del Coll de Tres Creus

Petit avenc de 6 m. de fondària a la Serra de l'Obac

La boca allargassada permet davallar per un pou de 5 metres tot desgrimpant per les seves llises parets. En el seu fons, i en direcció S, una gatera molt incòmoda per entrar-hi porta a una saleta final en pendent, on amb prou feina hi caben dues persones i on s'assoleix el punt de màxima fondària (- 6 m.).
Estructurat sobre una diàclasi N69E-S69O. En el pou d'entrada s'observen algunes clares formes d'erosió, encara que la cavitat resta sotmesa a un procés de sedimentació que gairebé obtura el pou d'entrada.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Mura
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 15 metres
 • Desnivell: 6 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2013-08-11 12:44:57

Situació

Carregant mapa...


Des de l'Alzina del Sal·lari (km. 11 de la carretera de Terrassa a Talamanca) cal enfilar el carrer que va cap a Castellsapera. Un cop arribats al Coll de Tres Creus, cal prendre a la dreta un petit camí que careneja. Uns 40 metres més endavant, a la dreta i en un repeu de roca entre alzines, es troba la boca de l'avenc.
Coordenades molt aproximades.
Molt a la vora hi ha un petit forat, gairebé sense importància, que hom anomena Avenc II del Coll de Tres Creus i que, de moment, hem decidit no catalogar.

Història

Tot pensant que aquell petit forat de poc més de 2 metres de fons i situat vora el Coll de Tres Creus, podia ser l'anomenat Avenc de Tres Creus a la Guia monogràfica de Sant Llorenç (CET, 1935) i del que no se'n tenia cap notícia, va fer que, a principi del 1984, de primer membres de la SIS i després del GES Terrassa, es posessin a buidar els sediments que tapaven el petit pou d'entrada, fins aconseguir arribar al punt final. Constatant però, que de cap de les maneres podia ser l'esmentat Avenc de Tres Creus i que molt possiblement aquest sigui el que molts anys després es va batejar com Avenc del Picarol ??.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Coll de Tres Creus
topo 1: Avenc del Coll de Tres Creus

Fotos

Bibliografia

 1. Badiella, X.; Buil, A. (1984).- “Els petits avencs de la nostra muntanya (XVI)” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (38-39): 860-863. Terrassa.
 1. Badiella, X.; Claverí, J. i alt. (1985).- “Sobre algunes cavitats noves o poc conegudes als conglomerats de Sant Llorenç del Munt, Serra de l'Obac i Riu Ripoll”. GES (4): 3-24. Butlletí Informatiu del GES del Club Muntanyenc de Terrassa.

Copyright © Espeleoworld 2023.