Espeleo World

Avenc del Cingle de la Corba

Petit avenc de 15 m. de fondària al Pla de la Corba (Rasos de Peguera)


L'entrada, mig taponada per blocs, dóna pas a un curt ressalt que ens situa en una petita saleta allargada de 7 metres de longitud, en el seu extrem i entre els blocs es veu una fissura impenetrable que comunica amb l'exterior. Al peu del ressalt d'entrada existeix un petit pou que comunica amb la galeria final, de sòl inclinat i ple d'enderrocs i que en punt més baix es tanca la cavitat.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Castellar del Riu
  • Comarca: Berguedà
  • Unitat: Peguera - Ensija
  • Recorregut: 28 metres
  • Desnivell: 15 metres
  • Granunitat: Prepirineu
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio:
  • Última revisió: 2013-09-30 15:05:16

Situació


Des de la ciutat de Berga agafarem la carretera BV-4243 en direcció a l'estació d'esquí de Rasos de Peguera, en arribar al quilòmetre 9,140 i en una corba a la dreta, agafarem una pista a l'esquerra de la carretera que està tancada amb una cadena. Al poc d'iniciar el seu recorregut, la pista baixa lleugerament per, tot seguit, planejar. Som al Pla de la Corba i, quan la pista comença a baixar molt suaument i girant una mica cap a l'esquerra (es veuen les runes de la casa de la Corba), a uns 2 metres a la dreta de la pista i dins d'una petita depressió es troba l'avenc.

Història


Els dies 18 i 19 de juliol del 1959, tres membres de l'ERE-CEC (Molist, Garcia i Pomerol) exploren dues cavitats als Rasos de Peguera: Avenc del Pla de la Corba (- 51 m.) i l'Avenc del Cingle de la Corba (- 26 m.). El primer, sens dubte, és una exploració parcial del que ara coneixem com Bòfia de la Corba i l'altre hauria de ser el que després es va anomenar Avenc del Sixto (encara que amb la profunditat exagerada). Pensem que aquí però, hi ha un lapsus, ja que per lògica de l'emplaçament, el primer hauria de ser el del Cingle de la Corba i l'altre el del Pla de la Corba. Aquestes exploracions passen totalment desapercebudes i no tenen cap mena de divulgació.
L'any 1966 els components de la SECEM (Manresa) els tornen a localitzar sense tenir coneixença de les exploracions anteriors i el bategen com Avenc del Sixto. Quan l'any 1980 es confecciona el volum 5 del Catàleg Espeleològic de Catalunya, els autors decideixen tornar-li el nom més antic, encara que per lògica hauria de ser el del Pla de la Corba.

Topos

Media

Biblio

Borràs,J; Miñarro,J.M; Talavera,F.(1980).-”l'Urgell, el Solsonès, la Segarra i el Berguedà”. Catàleg Espeleològic de Catalunya (vol. 5): 1-233. Ed. Políglota. Barcelona.