Avenc del Castellot

Avenc de 38 metres de fondària al barranc de la cova del Corral, la Febró.

La cavitat disposa de dues boques, la superior summament estreta per la que no és aconsellable entrar-hi, mentre que per la boca inferior accedim a una esquerda desfonada de 4 metres de desnivell que ens situa en una planta descendent que ens porta fins la capçalera de l'esquerda principal. A l'inici trobem un bloc emprenyador que millor no tocar-lo massa, cal instal·lar un desviador per tal que la corda no el toqui. Als 8 metres es fa peu a un petit replà descendent que ens desvia un parell de metres cap a l'Est, continuant davallant la vertical fins al fons, el pou des de la capçalera fa 22 metres i ens situa a la cota -34,5 metres.
Un cop a la base, aquesta es pot recórrer en ambdues direccions al llarg d'uns setanta metres, en direcció E remuntant fins la cota -30m, mentre que en direcció W la galeria baixa fins arribar a la fondària màxima de -38,15 metres.
Per a l'exploració es va equipar amb cargols “multimonti” els quals es van retirar en finalitzar l'exploració, per tant a la cavitat no hi ha cap instal·lació.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Febró, La
 • Comarca: Baix Camp
 • Unitat: Muntanyes de Prades
 • Recorregut: 123 metres
 • Desnivell: 38 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Dolomies
 • Bio:
 • Última revisió: 2021-12-27 03:53:38

Situació

Carregant mapa...


L'accés s'inicia des del cementiri de la Febró on es pot aparcar, i seguir la carretera T-704 en direcció a la Febró durant 115 metres, en aquest punt a l'esquerra de la carretera al terra, hi ha una tapa de registre de ciment i un pal indicador de la cova de la Vila, és on comença el sender que remunta el barranc de la Cova del Corral, després d'un recorregut d'uns 800 metres, al vessant esquerre i prop del cingle superior hi ha una característica roca en forma de piló, és conegut com el Castellot, cal pujar el vessant fins arribar-hi, la boca inferior de la cavitat és troba en la seva base al costat E, mentre que la boca superior està situada a la part de sobre de la roca en el costat W.

Història

Cavitat inèdita, fou localitzada per Montse Roca i Juli Serrano (SIE-CEA) a primers de desembre de 2021, a finals del mateix mes Juli Serrano i Francesc Rubinat (ERE-CEC) tornaren per finalitzar l'exploració i topografia de la cavitat.

Topogràfics

topo 0: Avenc del Castellot

Fotos

foto 0: Avenc del Castellot
foto 1: Avenc del Castellot
foto 2: Avenc del Castellot
foto 3: Avenc del Castellot
foto 4: Avenc del Castellot
foto 5: Avenc del Castellot
foto 6: Avenc del Castellot
foto 7: Avenc del Castellot
foto 8: Avenc del Castellot
foto 9: Avenc del Castellot
foto 10: Avenc del Castellot
foto 11: Avenc del Castellot
foto 12: Avenc del Castellot
foto 13: Avenc del Castellot

Bibliografia

 • Dades inèdites, coordenades, situació, topografia i fotografies facilitades per Montse Roca, Juli Serrano (SIE-CEA) i Francesc Rubinat (ERE-CEC).
 1. Albert Manent (1967).- Toponímia del terme municipal de la Febró. (Premi Eduard Brossa 1968 de la Societat Catalana de Geografia). Butlletí Arqueològic. Reial Societat Arqueològica Tarraconense, 1973, Núm. 121-128, p. 163-192,

Copyright © Espeleoworld 2023.