Espeleo World

Avenc de Sant Jaume de la Mata

Conegut avenc de 42 m. de fondària a la Serra de l'Obac


La boca té forma d'embut, presenta per un costat una rampa per la qual podem baixar fins a una obertura no molt ampla, de fàcil penetració però molt incòmode a la sortida. D'aquí segueix un pou inclinat de 26 metres que davallarem topant sempre amb la paret i on a pocs metres del seu fons trobarem un repeu format per un gran bloc encastat; seguirem avall fins arribar a un con d'enderrocs, per un costat podrem seguir una gatera de pocs metres que acaba en una petita sala; en direcció oposada segueix una pronunciada rampa que acaba verticalment i ens deixa al principi d'una galeria descendent que seguirem fins a desembocar a una sala d'uns 3 metres d'alt, 8 de llarg i uns 5 d'ampla, on acaba la cavitat.

 • Tipo: Avenc
 • Municipi: Mura
 • Comarca: Bages
 • Unitat: Obac, Serra de l'
 • Recorregut: 70 metres
 • Desnivell: 42 metres
 • Granunitat: Serralada Prelitoral
 • Litologia: Conglomerats
 • Bio:
 • Última revisió: 2012-11-17 12:42:56

Situació


Des de l'aparcament del Coll d'Estenalles (carretera de Terrassa a Mura) caldrà pujar fins a la casa de la Mata i prendre el camí que porta a la roca de la Falconera. Al principi d'aquest camí, i al costat de la bassa de la Mata, trobarem un corriol que baixa pel centre d'una carena que desemboca al torrent de la Font Freda. Seguirem el corriol deixant a l'esquerra unes feixes abandonades i a pocs minuts de seguir-lo trobarem l'avenc al costat d'un petit bosc d'alzines i amb la boca protegida per una barana de ferro.

Història


La primera exploració d'aquesta cavitat tingué lloc el 2 d'abril de l'any 1922 per part de 17 membres del Centre Excursionista de Terrassa; en Rigol Fornaguera va fer una primera topografia que es va publicar a l'Arxiu del CET nº 17 d'aquell mateix any 1922, junt amb una detallada descripció. El diumenge següent es va tornar a explorar.
Malgrat no tenir un especial interès, és una de les cavitats més conegudes del massís.

Topos

topo Avenc de Sant Jaume de la Mata

Media

foto Avenc de Sant Jaume de la Matafoto Avenc de Sant Jaume de la Matafoto Avenc de Sant Jaume de la Mata

Biblio

 1. Badiella, X. I Buil, A. (1982).- “L'avenc de Sant Jaume de la Mata” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (27): 483-484. Terrassa.
 1. Lloret, J.; Rubinat, F. (1973).- “El Avenc de Sant Jaume de la Mata”. Gours (1): 21-25. GEFOMA. Barcelona.
 1. Vives, S. (1972).- “Topografies subterrànies al C E de Terrassa” Com. II Simposium de Metodologia Espeleològica – Topografia. ECE – SIE del CEA. Barcelona.
· Coordenades i fotografies facilitades per Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).