Avenc de Sant Jaume de la Mata

Conegut avenc de 52 m. de fondària a la Serra de l'Obac

La boca té forma d'embut, presenta per un costat una rampa per la qual podem baixar fins a una obertura no molt ampla, de fàcil penetració però molt incòmode a la sortida. D'aquí segueix un pou inclinat de 26 metres que davallarem topant sempre amb la paret i on a pocs metres del seu fons trobarem un repeu format per un gran bloc encastat; seguirem avall fins arribar a un con d'enderrocs, per un costat podrem seguir una gatera de pocs metres que acaba en una petita sala; en direcció oposada segueix una pronunciada rampa que acaba verticalment i ens deixa al principi d'una galeria descendent que seguirem fins a desembocar a una sala d'uns 3 metres d'alt, 8 de llarg i uns 5 d'ampla.
Del costat N d'aquesta sala, després d'haver realitzat una desobstrucció, s'accedeix a una gatera i a un pou d'un parell de metres que ens situen en una galeria descendent que baixa fins a -52 metres. En el sostre de la galeria hi trobem un conducte ascendent que acaba en una curta galeria.

  • Tipo: Avenc
  • Municipi: Mura
  • Comarca: Bages
  • Unitat: Obac, Serra de l'
  • Recorregut: 104 metres
  • Desnivell: 52 metres
  • Granunitat: Serralada Prelitoral
  • Litologia: Conglomerats
  • Bio: Coleòpters
    • Troglocharinus kiesenwetteri sanllorenci (abans Speophilus kiesenwetteri)
  • Última revisió: 2019-12-20 13:47:09

Situació

Carregant mapa...


Des de l'aparcament del Coll d'Estenalles (carretera de Terrassa a Mura) caldrà pujar fins a la casa de la Mata i prendre el camí que porta a la roca de la Falconera. Al principi d'aquest camí, i al costat de la bassa de la Mata, trobarem un corriol que baixa pel centre d'una carena que desemboca al torrent de la Font Freda. Seguirem el corriol deixant a l'esquerra unes feixes abandonades i a pocs minuts de seguir-lo trobarem l'avenc al costat d'un petit bosc d'alzines i amb la boca protegida per una barana de ferro.

Història

La primera exploració d'aquesta cavitat tingué lloc el 2 d'abril de l'any 1922 per part de 17 membres del Centre Excursionista de Terrassa; en Rigol Fornaguera va fer una primera topografia que es va publicar a l'Arxiu del CET nº 17 d'aquell mateix any 1922, junt amb una detallada descripció. El diumenge següent es va tornar a explorar.
El 2 d'abril del 2018 membres de l'Espeleo Club de Sabadell, realitzen una desobstrucció a la part final de la cavitat i accedeixen a unes noves galeries que li donen més profunditat a la cavitat.
Malgrat no tenir un especial interès, és una de les cavitats més conegudes del massís.

Topogràfics

topo 0: Avenc de Sant Jaume de la Mata
topo 1: Avenc de Sant Jaume de la Mata
topo 2: Avenc de Sant Jaume de la Mata
topo 3: Avenc de Sant Jaume de la Mata
topo 4: Avenc de Sant Jaume de la Mata

Fotos

foto 0: Avenc de Sant Jaume de la Mata
foto 1: Avenc de Sant Jaume de la Mata
foto 2: Avenc de Sant Jaume de la Mata

Bibliografia

  1. Badiella, X. I Buil, A. (1982).- “L'avenc de Sant Jaume de la Mata” Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa (27): 483-484. Terrassa.
  2. Lloret, J.; Rubinat, F. (1973).- “El Avenc de Sant Jaume de la Mata”. Gours (1): 21-25. GEFOMA. Barcelona.
  3. Vives, S. (1972).- “Topografies subterrànies al C E de Terrassa”. Com. II Simposium de Metodologia Espeleològica – Topografia. ECE – SIE del CEA. Barcelona.
  • Coordenades i fotografies facilitades per Jordi Navarro (Centre Excursionista de Castellar del Vallès).
  • Dades actualitzades el desembre de 2019. Topografia actualitzada realitzada per l'Espeleoclub de Sabadell el 2018. Dades facilitades per Sergi Gago (ECS).

Copyright © Espeleoworld 2023.